- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Uslovi Ukrajine su nerealni

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na samitu G20 na Baliju
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na samitu G20 na Baliju - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2022
Pratite nas
Uslovi Ukrajine za početak pregovora su očigledno nerealni i nisu u skladu sa situacijom, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na marginama samita G20 na Baliju.

„Sve probleme stvara ukrajinska strana, koja kategorički odbija bilo kakve pregovore i postavlja uslove koji su očigledno nerealni i neadekvatni u ovoj situaciji“, precizirao je Lavrov.

On je dodao da Rusija ne odbija pregovore sa Ukrajinom.
„Više puta je naš predsednik Putin potvrdio da ne odbijamo da pregovaramo. Ako neko i odbija, to je Ukrajina. I što duže bude odbijala, to će na kraju biti teže da se postigne dogovor“, rekao je šef ruske diplomatije.
Lavrov se osvrnuo i na pisanja medija da SAD navodno pripremaju teren za pregovore Rusije i Ukrajine, rekavši da se radi o glasinama.
„Takve glasine se stalno pojavljuju i isto tako nestaju. Mi na to ne reagujemo. Želimo da vidimo konkretne dokaze da je Zapad ozbiljno zainteresovan da disciplinuje Zelenskog i da mu objasni da se tako dalje ne može, da to nije u interesu ukrajinskog naroda“, istakao je šef ruske diplomatije.

Lavrov razgovarao sa Makronom i Šolcom

Šef ruske diplomatije imao je kratke razgovore i sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.
„Oni odlično znaju da Ukrajina koči taj (pregovarački) proces. Ta zemlja je, između ostalog, zakonski, ukazom Zelenskog, zabranila da se vode pregovori sa Rusijom. To pitanje ne treba upućivati nama. To sam i rekao danas tokom kratkih razgovora sa predsedikom Markonom i kancelarom Šolcom", rekao je Lavrov novinarima.

EU i NATO hibridni učesnici u sukobu

„EU i NATO su odavno hibridni učesnici u hibridnom sukobu, hibridnom ratu u Ukrajini. Radi se o isporukama oružja, treninzima, obukama vojnika, pomoći u obezbeđivanju ogromne količine obaveštajnih podataka, učešću u određivanju ciljeva – kao što znate, Amerikanci se time bave. To je i rad instruktora na terenu, a da ne govorimo o hiljadama plaćenika“, rekao je šef ruske diplomatije.
Ranije je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski tokom video-obraćanja na samitu G20 rekao da Kijev neće pristati na potpisivanje novih Minskog sporazuma. Po njegovim rečima, Kijev ima svoj „plan za postizanje mira“ koji se sastoji od 10 tačaka. Među njima su osiguravanje nuklearne, prehrambene i energetske bezbednosti, razmena zarobljenika po formuli „svi za sve“, obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, „povlačenje ruskih snaga“, prekid borbenih dejstava.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2022
RUSIJA
Zelenski: Neće biti nikakvih novih Minskih sporazuma sa Rusijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala