- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Nadal gleda u „Novakovo dvorište“, a pulen mu se raspada pred ruskim majstorom

© AP Photo / Andy BrownbillFeliks Ože-Alijasim - Australijan open
Feliks Ože-Alijasim - Australijan open - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2023
Pratite nas
Danil Medvedev je po šesti put u karijeri pobedio Feliksa Ože Alijasima koji je u tih šest međusobnih mečeva osvojio samo tri seta. Kada je Toni Nadal preuzeo mesto trenera u timu Kanađanina očekivao se Feliksov korak napred, međutim čini se da se Španac i dalje više bavi nećakom i pričama o Novaku Đokoviću nego napretkom kanadskog tenisera.
Nije Danil Medvedev najbolje zakoračio u sezonu, ali u Dohi definitivno vraća svoj ritam i stavlja stvari na svoje mesto, a u tome mu pomaže i žreb koji mu je „poklonio“ polufinale sa Feliksom Ože-Alijasimom.
Grubo je reći da je deveti teniser sveta bio autsajder u meču protiv broja osam, međutim kada se pogleda njihov međusobni skor stiče se jasan utisak da Kanađanin ne ume da pobedi ruskog tenisera.
Dolazak Tonija Nadala u njegov timu, Feliksu je trebalo da bude velika odskočna daska, jer je stric Rafaela Nadala preuzeo Kanađanina odmah posle rastanka sa „kraljem šljake“, međutim negde je zakočilo.
Toni Nadal u prethodnom periodu često je komentarisao Novaka Đokovića i bavio se njegovim rivalstvom sa Rafom, a posebno je naglašavao kako srpski teniser nikada neće biti voljen kao njegov nećak i Rodžer Federer. Kada je Novak osvojio Australijan open, Toni je video „koliko ima sati“ pa je počeo da govori koliko je Novak kompletan igrač i stavio je Nadala u „ulogu žrtve“ jer će mu biti teško da se vrati posle povrede.
Iako to zaista ne bi trebalo da ima veze sa Feliksom, s obzirom na loše rezultate kanadskog tenisera od početka sezone stiče se utisak da se njegov trener više bavio okolnim pričama i Nadalu i Đokoviću nego o njegovoj karijeri.
„Rafa je na Turu od svoje 16. godine i sada plaća tu cenu. Skupu cenu godina i godina udaranja loptice snažnim intenzitetom. Ali sam uveren da će osvojiti Rolan Garos ove godine, a posle ćemo videti. Biće mu teško jer je Novak svežiji od njega. Šansa bi mogao da bude Rolan Garos“, pričao je nedavno Toni Nadal.
„Osim toga što je veliki šampion, Novak i ja smo uvek imali dobar odnos. Postoje oni koji vole Rafu, oni koji vole Rodžera, ali i oni koji vole Đokovića. Činjenica je da retko ko mrzi Federera, da malo njih ne voli Rafu i da Đoković ima više 'hejtera' nego ova dvojica. Ali ne znam zašto je to tako”, bila je još jedna od Tonijevih tema.
Potvrda da je više bio posvećen tim pričama nego Feliksu je stigla u Dohi gde bi Španac morao da preuzme deo krivice za Feliksov poraz od Medvedeva. Kanađanin je od Rusa izgubio šesti put, a ukupno peti otkad trenira sa Nadalom!
Imao je Feliks prošle godine uspešnu sezonu koju je krunisao sa četiri titule, ali sve su bile na nivou 500 i 250 serije, dok mu je na većim turnirima uvek falio još koji korak. Prošle godine Feliks je dva puta igrao protiv Medvedeva. Najpre na ATP kupu, a potom su se sreli i u četvrtfinalu Australijan opena.
Kanadski teniser tada je poveo sa 2:0 u setovima, da bi u četvrtom setu imao i meč loptu koju nije uspeo da iskoristi. Posle velike drame i borbe u pet setova Medvedev je potpuno preokrenuo meč i slavio za plasman u polufinale.
Glavni problem leži u Feliksu, ali teniseri od svojih trenera moraju da traže i savete vezane za taktiku i ritam, sa čim izgleda Toni ili ima problem ili je kanadski teniser i dalje neposlušan tinejdžer što je teško ukoliko je već stigao do ovog nivoa.
Prošle godine Feliks je u Bazelu uspeo da savlada Karlosa Alkarasa i Holgera Runea, ali recept za Medvedeva i dalje stoji pod ključem.
„Nadam se da ću moći bolje nego prošle nedelje. Pobedio me je svaki put kada smo igrali. Nadam se da ću sutra dobiti svoj trenutak i pokušati da pobedim. Nije bez razloga bio broj jedan. On je jedan od najboljih igrača koje smo videli“, rekao je Feliks pre okršaj sa ruskim teniserom, ali nije uspeo da ga savlada ni ovaj put.
Bio je ljut Ože-Alijasim posle poraza u polufinalu Dohe, na licu mu se jasno ocrtavalo razočaranje, bes, neverica. Slična scena kao posle poraza na Rolan Garosu od Rafaela Nadala.
Toni Nadal je pred taj meč javno rekao da neće pomoći Feliksu,a situacija je prikazana i u okviru Netfliksove serije „Brejk lopta“ kada je u jednoj od epizoda kanadski teniser pričao o tome da mu je Španac već ranije objasnio da ne može da navija za njega kada igra protiv Rafe.
Ne treba govoriti o tome koliki je Toni Nadal stručnjak i koliko je veliko ime među trenerima, ali čini se da nije pravo ime za Feliksa od kog još uvek nije napravio kalibar kakav se mislilo da može.
Posle poraza u Dohi, Alijasim će verovatno i pasti na deseto mesto na ATP listi, a da li će doći do promena u timu ili u igri ostaje da se vidi kroz nastavak sezone.
Dušan Lajović - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2023
SPORT
Dušanova lavovska borba – Alkaras se namučio protiv Srbina
Danil Medvedev, Beč - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2023
SPORT
Medvedev u briljantnoj seriji – na putu ka tituli ga čeka „neuništivi“ Britanac
Džon Mekinro i Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2023
SPORT
„Apsurdno je da Novak ne ide u Ameriku“ – da li glas legende može da promeni odluku vlasti?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala