- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Na crtu Masku: Kina planira lansiranje hiljade satelita u orbitu

© AP Photo / Cai YangLansiranje kineskog svemirskog broda
Lansiranje kineskog svemirskog broda - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2023
Pratite nas
Peking planira da izgradi ogromnu mrežu satelita u Zemljinoj orbiti koji bi pružao internet usluge korisnicima širom sveta, a ujedno potisnuo Starlink Ilona Maska.
Projekat pod nazivom „GV“, pružao bi internet usluge i mogao bi se koristiti za špijuniranje rivalskih mreža i izvođenje tzv. anti-Starlink misije, navode kineski mediji. Plan je, kažu naučnici koji su radili na programu, „da se uguši kompanija Starlink u vlasništvu milijardera Ilona Maska".
„GV“ konstelacija će uključivati 12.992 satelita u vlasništvu novoosnovane „Čajna satelajt netvork grupe“. Projekat vodi profesor Sju Can sa Univerziteta za svemirsko inženjerstvo Kineske narodnooslobodilačke vojske. Sjuov tim je naveo da bi kineska vlada takođe mogla da sarađuje sa drugim vladama na formiranju anti-Starlink saveza i „zahteva od ‘Spejs-Iksa‘ da objavi tačne orbitalne podatke svojih satelita“.
Oni ističu da će „GV“ satelitska mreža verovatno biti raspoređena vrlo brzo, „pre završetka Starlinkove“ koja je planirana za 2027.

„Ovo bi osiguralo da naša država ima mesto u niskoj orbiti i sprečilo ‘Starlink‘ da previše zauzme resurse niske orbite“, rekli su naučnici.

Sju Can je takođe objasnio da kineski sateliti treba da budu opremljeni „za obavljanje različitih misija, kao što je nadzor satelita Starlink“.
Nedavna studija Kineske nacionalne svemirske administracije pozvala je na saradnju i navela da bi konkurentske komunikacione satelitske mreže mogle da naškode jedna drugoj.
Sateliti Starlink mogu da primaju podatke od američkog Ministarstva odbrane kako bi planirali ili koordinisali svoje pozicije, a opremljeni su senzorima za nadzor za praćenje svemirskog okruženja.
„Sateliti Starlink mogu koristiti svoju orbitalnu manevarsku sposobnost da aktivno pogađaju i uništavaju obližnje mete u svemiru“, rekli su istraživači.
Kina planira da izgradi moćnije radarske sisteme pokretane novom tehnologijom za identifikaciju i praćenje „Starlink“ satelita, naglasili su oni.
Prema istraživačima, radar i druge mere detekcije bi se koristile za ažuriranje „Starlink kataloga“ koji bi na kraju sadržao detaljne podatke o svakom satelitu.
Očekuje se da će „Starlink“ mreža, koja trenutno ima više od 3.000 satelita u orbiti, porasti na više od 40.000 satelita, prema najavama Spejs Iksa.
Američka i kineska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2023
SVET
Velika zabluda Amerike: Pohod na Istok mogao bi žestoko da ih iznenadi – Kina više nije ona iz 1999.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala