- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Orban: Švedska i Finska traže da podržimo ulazak u NATO, a šire o nama laži – tako neće ići

© AP Photo / Denes ErdosMađarski premijer Viktor Orban
Mađarski premijer Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2023
Pratite nas
Mađarski parlamentarci ne izgaraju od želje da ratifikuju ulazak Finske i Švedske u NATO, pošto vlasti tih zemalja šire „besramne laži“ o Mađarskoj, izjavio je premijer te zemlje Viktor Orban za radio „Košut“.
Orban je saopštio da je zatražio od frakcije „Fides – Hrišćansko-demokratska narodna stranka“ da podrži ulazak Švedske i Finske u NATO, te da je Vlada unela u parlament odgovarajući predlog.

„Međutim, poslanici nisu baš entuzijastični, iskreno rečeno. Deo njih govori da ukoliko Finska ipak postane članica NATO-a, Finska i Rusija će biti u direktnom kontaktu u dužini od preko hiljadu kilometara. Gledajući na ukrajinsku situaciju, vojni potencijal je visok i onda svakako treba razmisliti da li je to dobro“, rekao je Orban.

Međutim, pored geopolitičkih, poslanici imaju i druge primedbe.

„Drugi deo smatra da moramo da razmenimo par reči sa Fincima i Šveđanima jer ovako neće ići: traže da ih podržimo, a šire otvorene laži o Mađarskoj, pravima, demokratiji, životu ovde. Kako neko želi da postane naš saveznik u vojnoj organizaciji, ali istovremeno besramno širi laži o Mađarskoj? Zato hajde da ih pozovemo na prijateljski razgovor i upitamo: kako tako? Vidim da parlament ide u tom pravcu“, rekao je Orban.

Po njegovim rečima, Budimpešta u principu podržava članstvo Švedske i Finske u NATO-u, ali je pre toga potreban ozbiljan dijalog pošto Mađarska ima pravo da zahteva isto poštovanje kakvo iskazuje prema drugima.
Glasanje o ratifikovanju zahteva Švedske i Finske za ulazak u NATO u parlamentu Mađarske planirano je od 6. do 9. marta. Mađarska i Turska ostaju jedine zemlje koje nisu odobrile ulazak tih zemalja u NATO.
Švedska Finska NATO zastava - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2023
SVET
Finska bi mogla da uđe u NATO bez čekanja Švedske
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala