- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

London proširio antiruske sankcije: Na „crnoj listi“ lica povezana sa „Rosatomom“ i „Gaspromom“

© AP Photo / Alberto PezzaliViktorijina kula u Vestminsteru u Londonu
Viktorijina kula u Vestminsteru u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2023
Pratite nas
Velika Britanija je proširila sankcije protiv Rusije – na „crnu listu“ su dospela još 92 fizička i pravna lica iz Rusije, uključujući i osobe povezane sa ruskom državnom korporacijom „Rosatom“, saopštila je britanska Vlada.

„Sankcije su uvedene protiv visokih rukovodilaca ruske državne atomske energetske kompanije 'Rosatom' kao i protiv rukovodilaca dve najveće ruske odbrambene kompanije, četiri banke i drugih predstavnika ruske elite. 'Rosatom' ima duboke veze sa ruskim vojno-industrijskim kompleksom, između ostalog i preko Aleksandra Novaka koji je istovremeno član nadzornog saveta i vicepremijer u administraciji ruskog predsednika Vladimira Putina“, navodi se u saopštenju britanske Vlade.

Pored toga, Velika Britanija je uvela sankcije protiv četiri ruske finansijske institucije, uključujući MTS banku.
„U okviru današnjeg paketa uvedene su sankcije i protiv četiri banke, uključujući MTS banku. To će više izolovati Rusiju od međunarodnog finansijskog sistema i pomoći će Velikoj Britaniji i partnerima da spreče zaobilaženje sankcija“, precizirano je u saopštenju.
Pored toga, Velika Britanija je uvela sankcije protiv potpredsednika ruske Vlade Aleksandra Novaka, ministra digitalnog razvoja, komunikacija i masovnih medija Maksuta Šadajeva, kao i visokih službenika „Gasproma“, „Aeroflota“ i bivšeg premijera Viktora Zubkova.
Na sankcionoj listi su i gubernator Tulske oblasti Aleksej Djumin, generalni direktor kompanije „Nord strim AG“ Matijas Varning, sin zamenika šefa administracije predsednika Aleksej Kozak.

Sankcije protiv ruskih preduzeća

London je uveo sankcije i protiv šest ruskih preduzeća koja proizvode i remontuju tehniku i opremu za Oružane snage Rusije. Na listi su dva nuklearna centra u Sarovu i Snežinsku.
Na „crnoj listi“ Londona su i fabrike „Sokol“ i „Elektron“, preduzeća „Zvezda“, „Izumrud“, „Lomo“ i Remontna baza za remont avijacione opreme i tehnike.
Sankcije su uvedene i protiv Istraživačkog instituta za eksperimentalnu fiziku u Sarovu koji razvija i proizvodi nuklearnu municiju i protiv Istraživačkog instituta za tehničku fiziku „Zababahin“ u Snežinsku. Oba istraživačka instituta su deo državne korporacije „Rosatom“.
Svim pomenutim licima zabranjuje se ulazak na teritoriju Velike Britanije, njihovi računi i imovina na teritoriji zemlje, ukoliko ima takvih, biće zamrznuti.
Na „crnoj listi“ Velike Britanije trenutno se nalazi preko 1.500 lica.
Zgrada američkog Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2023
SVET
Nuland: Sutra novi paket sankcija protiv Rusije; Nastavićemo da razmatramo slanje lovaca Kijevu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala