- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Američki novinar otkrio: Kako je Bajden obelodanio tajne planove za „Severni tok“

© AP Photo / Evan VucciDžo Bajden
Džo Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2023
Pratite nas
Kada je američki predsednik Džo Bajden javno rekao da zna kako da obustavi rad gasovoda „Severni tok“, pokvario je planove timu koji je radio na planu za podrivanje gasovoda jer je „sve bilo zamišljeno kao tajna operacija“, izjavio je američki novinar Simor Herš u intervjuu za RT.
„Predsednik Bajden je rekao na pres-konferenciji: 'Zaustavićemo Severni tok'. Nakon toga je usledilo pitanje novinara. Sve je to poznato i dokumentovano u vestima. Novinar je upitao: 'Kako ćete to uraditi?'. Bajden je odgovorio: 'Reći ću vam – mi znamo kako to da uradimo. Mi možemo to da uradimo'“, citirao je Herš šefa Bele kuće.
Kako je dodao, tom izjavom je Bajden „pomrsilo konce“ timu koji je razrađivao plan za podrivanje gasovoda jer je eksplozija prvobitno planirana kao tajna operacija.
Herš takođe tvrdi i da se, u vreme kada je Bajden javno dao izjavu da zna kako da zaustavi „Severni tok“, eksploziv već nekoliko meseci nalazio na dnu Baltičkog mora.
Američki predsednik je odlučio da digne u vazduh gasovod isključivo iz političkih razloga i njegov cilj je bio da spreči Nemačku i Zapadnu Evropu da puste u rad „Severni tok 2“ na zimu, zaključio je Herš.
Američki novinar Simur Herš ranije je objavio tekst o svojoj istrazi eksplozija na gasnim magistralama „Severnog toka“. U članku Herš navodi da su američki ronioci tokom vojnih vežbi NATO-a „Baltops“ na leto 2022. godine pod cevovode „Severnog toka“ postavili eksploziv koji su tri meseca kasnije aktivirali Norvežani.
Žurnalist Seйmur Herš. Arhivnoe foto - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2023
SVET
Herš: Ruska specijalna operacija nije bez osnova
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala