- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

„Velika stvar za Srbiju“: Nemačka kompanija otvorila „mega“ fabriku kod Novog Sada

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICNemačka kompanija „Kontinental automotiv Srbija“ u Novom Sadu
Nemačka kompanija „Kontinental automotiv Srbija“ u Novom Sadu - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2023
Pratite nas
Kompanija Kontinental Automotiv Srbija otvorila je danas u Kaću, kod Novog Sada, svoju drugu fabriku koja će biti jedna od najvećih Kontinentalovih fabrika u svetu. Predsednik Aleksandar Vučić je izjavio da je to veoma značajna fabrika za srpsku privredu.
Vučić je istakao da će se u Novom Sadu praviti istorija, jer će „mega“ fabrika Kontinentala biti centar transformacije automobilske industrije.
Kontinental je u svoju "mega" fabriku, površine 30.000 kvadratnih metara proizvodnog, kancelarijskog i magacinskog prostora, uložio oko 140 miliona evra.
Vučić je obišao novu fabriku, a direktor mu je preneo da Kontinental planira da uloži još 150 miliona evra i otvori 1.500 dodatnih radnih mesta u naredne četiri godine.
Kontinental je jedna od najmoćnijih kompanija u tom sektoru, rekao je Vučić i dodao da smo se kao zemlja pokazali u realizaciji investicije kao veoma efikasni.
"Oni ne dolaze da tu budu nekoliko godina već trajno. Nadam se da će da ostanu zauvek. Borio sam se danas da Kontinental otvori jedan RND centar u Nišu, videćemo", rekao je Vučić.
Predstavnici Kontinentala su istakli da imaju neverovatan tim u kome su izuzetni srpski stručnjaci.

„Moramo jug da napravimo privlačnijim za investitore“

Vučić je, posle otvaranja nove fabrike Kontinentala, izjavio da će vlada morati dvostruko da ulaže južno od Dunava i Save kako bi se svi delovi Srbije izjednačili po prihodima.
On je ukazao da su veliki pomaci što su plate znatno skočile kako u Novom Sadu tako i u centralnoj Srbiji, kao i da će se pomaci tek videti.
„Za jug Srbije je to značajno. Niš, Prokuplje, Čačak, u Valjevu će se tek videti rezultati šta smo radili, Pomoravlje, Podunavlje, Braničevski deo i svi drugi delovi. Tu ćemo dvostruko da ulažemo da bismo izjednačili. Ako je na Vračaru prosečna plata 1350 evra, zašto bi u Vranju neko radio za 550“, rekao je Vučić.
Istakao je da zbog nižih troškova jug Srbije mora da se napravi privlačnijim za investitore.
„Ovo govori kojom brzinom Srbija napreduje. Veća su primanja a nismo ugrozili javni dug, prvi smo u regionu i po primanjima, ostaje da povećamo penzije“, rekao je Vučić.
Predsednik Srbije je naveo i da će predložiti vladi da odobri dvostruke subvencije za investitore južno od Save i Dunava kako bi taj deo zemlje mogao da ide u korak sa Beogradom i Novim Sadom.

Šta proizvodi Kontinental

Druga fabrika u Kaću će biti najveća Kontinentalova fabrika u Evropi. Radovi na izgradnji fabrike počeli su u junu 2021.
Kompanija ističe da se iznad svega fokusira na inovacije i proizvodnju vrhunskih tehnoloških rešenja za ekrane.
U "mega" fabrici u Kaću već je počela proizvodnja, a serijska proizvodnja planirana je za polovinu ove godine.
Planirano je da se već 2024. proizvede i izveze više od milion rešenja za ekrane i digitalne table i isporuči proizvođačima premijum automobila širom sveta.
Kontinental trenutno zapošljava oko 1.300 ljudi u Novom Sadu, uglavnom visoko kvalifikovanih - softver, sistem test, mašinskih, elektro i industrijskih inženjera.
Kompanija je u martu 2021. otvorila prvi proizvodni pogon u Industrijskoj zoni Novi Sad Sever 4 u kojoj se proizvode napredni i složeni elektronski sistemi za upravljanje vozilima.
Kontinental automotiv Srbija posluje u Novom Sadu oko pet godina, kada je najpre oformio istraživačko-razvojni centar.
Nemački Kontinental je osnovan 1871. godine, posluje u oko 60 zemalja i zapošljava oko 250.000 ljudi. Proizvodi sisteme za kočenje, elektroniku, opremu za bezbednost, delove pogonskog sistema i šasije, tahografe, gume i druge delove za automobilsku i transportnu industriju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala