- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Rosteh“ povećao proizvodnju naprednog naoružanja

© Sputnik / Fotohost-agentstvo / Uđi u bazu fotografijaSistem „Tornado-S“ na Vojnoj paradi u Moskvi
Sistem „Tornado-S“ na Vojnoj paradi u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2023
Pratite nas
„Rosteh“ je povećao proizvodnju savremenog naoružanja za rusku vojsku, između ostalog dronova-kamikaza „Kub“ i „Lanset“, kao i modernizovanih višecevnih raketnih bacača „Tornado-S“, rekli su Sputnjiku u državnoj korporaciji.

„Korporacija 'Rosteh' pravi i snabdeva vojsku modernim i kvalitetnim naoružanjem, dronovi ‘Kub’ i ‘Lanset’ su se dobro pokazali u specijalnoj vojnoj operaciji, kao i višecevni raketni bacači ‘Tornado-S’. Mi u potpunosti ispunjavamo sve obaveze i isporuke i neke vrste naoružanja su nekoliko puta porasle. Pritom, nastavljamo sa usavršavanjem tehnologija“, izjavili su predstavnici korporacije.

Za sistem „Tornado-S“ su proizvedeni visokoprecizni vođeni projektili 9M544 i 9M549 kojima je povećan domet gađanja na 120 kilometara. Projektili imaju inercijalni-navigacioni sistem upravljanja i sistem za satelitsku korekciju navigacije. Projektili imaju aerodinamične volane za kontrolu leta koji povećavaju njihovu sposobnost da klize, što dodatno povećava domet gađanja.
Osim toga, modernizovan automatizovan sistem upravljanja i vatrom, kao i autonoman sistem navigacije sistema „Tornado-S“ omogućava individualno navođenje svakog projektila. Jedan „Tornado-S“ može da prevozi i lansira 12 projektila.
Dronove „Kub“ i „Lanset“ proizvodi kompanija „Zala aero“. „Kub“ ima karakterističan izgled zahvaljujući širokim trougaonim krilima. Maksimalna dužina leta mu je 30 minuta, a brzina 130 kilometara na sat.
Osnovna verzija „Lanseta“ ima dva krila u obliku krsta, trup u obliku valjka i može da nosi borbenu jedinicu od tri kilograma. Njegova najveća brzina je 110 kilometara na sat, a domet 40 kilometara. Modernizovana verzija „Lanseta“ ima novu aerodinamiku, aparat sada ima jedno veliko krilo u obliku slova H, a drugo na repu, takođe u obliku slova H. Ovaj dron ima moćnu borbenu jedinicu koja je teška pet kilograma i povećan domet.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 21. februara, obraćajući se u Federalnoj skupštini izjavio da ruska odbrana mora da integriše napredni razvoj kako bi poboljšala vojne kapacitete i osigurala njihovu masovnu, serijsku proizvodnju.
Pogledajte celo obraćanje ruskog predsednika sa prevodom na srpski:
Bespilotne letelice na vežbama Kavkaz 2020 - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2023
RUSIJA
Izviđanje, otkrivanje i uništavanje protivnika: Šta sve može ruski dron Orlan-30
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala