- Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
ŽIVOT
Zanimljivosti iz zemlje i sveta

„Molim te, idi kući“: Firma u Indiji instalirala program koji zaposlene tera s posla

CC0 / Unsplash/Sigmund / IT industrija
IT industrija - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2023
Pratite nas
Mala IT kompanija u gradu Indor, u centralnim delovima Indije, osmislila je neobičan način kako bi se postarala da njeni zaposleni održe zdravu ravnotežu između posla i privatnog života — instalirala je softver koji radnike podseća da im je istekla smena i da je vreme da krenu kući.
Softver „Softgrid kompjutersa“ opremljen je sistemom za obaveštavanje koji se pokreće na kraju smene, upozoravajući ih da će se „sistem isključiti za 10 minuta“, uz poruku: „Molim te, idi kući“.
U kompaniji su se odlučili za ovu meru na osnovu sve većeg broja istraživanja koja dokazuju štetne efekte dugog radnog vremena na fizičko zdravlje i međuljudske odnose zaposlenih širom sveta. Svetska zdravstvena organizacija, na primer, upozorila je još 2021. godine da rad od 55 ili više sati nedeljno povećava rizik od moždanog udara za 35 odsto i za 17 odsto rizik od smrti zbog bolesti srca, objavio je Rojters.
„Smisao ove mere je da se zaposlenima obezbedi dobar balans između posla i privatnog života kako bi mogli da provode vreme sa svojim porodicama i voljenima“, izjavio je izvršni direktor firme Ajaj Golani.
Iskačuće upozorenje na ekranu izazvalo je veliku pažnju na društvenim mrežama kada je Tanvi Handelval, jedna od zaposlenih u kompaniji, podelila snimak upozorenja na profilu na „Linkedinu“.
„Postavili su nam ovaj poseban podsetnik, koji zaključava radnu površinu nakon isteka radnog vremena i izdaje upozorenje“, napisala je ona prošle nedelje i dodala:
„Nema više poziva i mejlova van radnog vremena!! Zar ovo nije fantastično?“
Od tada je objava dobila skoro pola miliona lajkova, preneo je RTS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala