- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Herš otkrio: Evo zbog čega je Bajden odlučio da digne u vazduh gasovode „Severni tok“

© AP Photo / Paul SakumaŽurnalist Seйmur Herš. Arhivnoe foto
Žurnalist Seйmur Herš. Arhivnoe foto - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2023
Pratite nas
Američki predsednik Džozef Bajden odlučio je da digne u vazduh „Severne tokove“ isključivo iz političkih razloga, cilj mu je bio da spreči Nemačku i zapadnu Evropu da otvore gasovod u slučaju velikih hladnoća, izjavio je u ekskluzivnom intervjuu za „RT“ dobitnik Pulicerove nagrade i autor istrage o eksplozijama na „Severnim tokovima“ Simor Herš.

„Tokom borbenih dejstava (u Ukrajini) od toga neće biti koristi, a njegov (Bajdenov) cilj je bio da spreči Nemačku i zapadnu Evropu da otvore gasovod u slučaju velikih hladnoća. Nemačke vlasti su uvele sankcije, zaustavile (jedan) gasovod, ali su imale pravo da otvore novi, što Bajden nije želeo“, rekao je Herš.

Prema njegovim rečima, u tome je i bila suština operacije: učiniti tako da Evropa, konkretno zapadna Evropa, nastavi da podržava NATO i isporučuje oružje Ukrajini, „raspirujući ono što je očigledno proksi rat protiv Rusije koji se upravo vodi“.
Američki novinar je, takođe, rekao da u poslovnim krugovima povezanim sa gasovodima niko ne bi poverovao da je Rusija sama izazvala eksplozije na gasovodima „Severni tok“.
Svi shvataju da bi to sa ruske strane bila potpuna ludost, naglasio je Herš.

„Sada mogu da vam kažem: ljudi u tom biznisu, konsultanti kompanija koje rade na gasovodima ─ ja sam razgovarao sa tim ljudima, posebno sa jednim od njih čvrsto su uvereni da Rusija to nije uradila: s njene strane to bi bila potpuna ludost“, naveo je novinar.

On otkriva da se tim koji je pravio plan o eksplozijama uznemirio kada je američki predsednik javno rekao da zna kako da zaustavi rad gasovoda jer se sve planiralo kao tajna operacija.
U naredne tri nedelje posle brifinga na kojem je Bajden informisan o planu on je o njemu govorio javno, kao i zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland.
„U toku te tri nedelje, krajem januara-početkom februara prošle godine njih dvoje su javno rekli: ‘Znamo da možemo da zaustavimo gasovod’. Predsednik je rekao na pres konferenciji: ‘Zaustavićemo Severni tok 1’. Posle tih njegovih reči usledilo je pitanje novinara. Sve je to poznato, dokumentovano i objavljeno u večernjim vestima. Novinar je pitao: ‘Kako ćete to da uradite?’ Bajden je odgovorio: ‘Reći ću vam: znamo kako to da uradimo. Mi možemo to da uradimo’ “, naveo je Herš.
Herš je dodao da su oni potom ispunili zadatak, postavili eksplozivne naprave, pri čemu su angažovali ronioce mornarice, a zatim je eksplozivna naprava prosto stajala tamo nekoliko meseci.
Oštećenja na tri od četiri kraka gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“ otkrivena su 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je reč o ciljanoj diverziji. Operator „Severnog toka“, kompanija „Nord strim AG“, saopštio je da je na gasovodima pričinjena neviđena materijalna šteta i da je nemoguće oceniti kada će oni biti popravljeni.
Američki novinar Simor Herš je 8. feburara objavio tekst o svojoj istrazi eksplozija na gasnim magistralama „Severnog toka“. U članku Herš navodi da su američki ronioci tokom vojnih vežbi NATO-a „Baltops“ na leto 2022. godine pod cevovode „Severnog toka“ postavili eksploziv, koji su tri meseca kasnije aktivirali Norvežani.
Pentagon i Bela kuća su saopštili da SAD nemaju veze s tim, a Stejt department je pozvao da se veruje stavu Amerike.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala