- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Dodon upozorio Kijev: Svaki korak protiv Pridnjestrovlja smatraće se agresijom na Moldaviju

© Sputnik / Sergeй KuznecovRuski mirovnjaci na kontrolnom punktu u Pridnjestrovlju
Ruski mirovnjaci na kontrolnom punktu u Pridnjestrovlju - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2023
Pratite nas
Bilo kakve akcije Kijeva protiv nepriznatog Pridnjestrovlja mogu se smatrati agresijom na Moldaviju, smatra bivši predsednik te zemlje Igor Dodon.
„Sami ćemo pronaći rešenje za Pridnjestrovlje. To je naša zemlja i mi ćemo mirno rešiti taj problem. Ne tako kako Ukrajinci žele – uvođenjem trupa i tako dalje. Svaki korak Ukrajine u pravcu Pridnjestrovlja smatraće se agresijom protiv Moldavije“, napisao je Dodon na Telegramu.
On se takođe obratio Ukrajincima i pozvao ih je da rešavaju svoje probleme umesto da pokušavaju da pomognu Moldaviji.
Kopredsedavajući Zajedničke kontrolne komisije (kolektivnog rukovodećeg organa mirovne operacije) iz Pridnjestrovlja Oleg Beljakov rekao je za Sputnjik da su u nepriznatoj republici spremni da adekvatno odgovore na sve provokacije.

„Upozorenja koja su se pojavila veoma su zabrinjavajuća. Naši bezbednosni organi prilično dobro sarađuju, mirno i uravnoteženo procenjuju situaciju oko republike. Ako neko računa na paniku – među stanovnicima i pripadnicima bezbednosnih struktura Pridnjestrovlja toga nema. Ponavljam da je zajednička mirovna operacija u regionu, koja ima međunarodni status, pouzdan garant mira i bezbednosti. Svaki napad na mirovne snage smatraće se zločinom za koji nema opravdanja“, rekao je Beljakov.

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da kijevski režim priprema oružanu provokaciju protiv Pridnjestrovlja. Kao izgovor za napad Kijev planira da inscenira „ofanzivu ruskih trupa“ sa teritorije Pridnjestrovlja. Da bi to realizovali, ukrajinski diverzanti će obući rusku vojnu uniformu, upozorava ruska vojska.
Na teritoriji Pridnjestrovlja nalazi se operativna grupa ruskih trupa – ona je nasledila 14. kombinovanu armiju koja je posle raspada SSSR-a prešla pod jurisdikciju Rusije. Glavni zadaci operativne grupe su mirovna misija i zaštita jednog od najvećih skladišta municije u Evropi koje se nalazi u pridnjestrovskom selu Kolbasna, u blizini granice sa Ukrajinom.
Pridnjestrovlje, u kome su 60 odsto stanovnika Rusi i Ukrajinci, tražilo je otcepljenje od Moldavije i pre raspada SSSR-a strahujući da će se na talasu nacionalizma Moldavija pridružiti Rumuniji. Godine 1992, nakon neuspelog pokušaja moldavskih vlasti da silom reše problem, Pridnjestrovlje je praktično postalo teritorija koju ne kontroliše Kišinjev.
Ukrajinski vojnik na položaju na kontakt-liniji u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2023
RUSIJA
Ruska vojska upozorava: Kijev priprema provokaciju protiv Pridnjestrovlja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala