- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Republika Srpska se nije svrstala ni na jednu stranu u Ukrajini /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2023
Pratite nas
Republika Srpska svojom politikom je ostala izvan svrstavanja na bilo koju stranu u sukobu u Ukrajini. Mi bismo hteli da taj sukob prestane odmah, ali to ne zavisi od nas, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Mi imamo empatiju prema svim stradalim, pogotovo nevino stradalom stanovništvu, ali svi oni koji prate događaje u Ukrajini mogli su da očekuju eskalaciju sukoba na način koji se desio, rekao je Dodik.

„Istorijski gledano, Zapad je uvek hteo da zavlada resursima Istoka, prvenstveno zbog nafte i gasa, zbog čega su izvršene ozbiljne pripreme. Rusija je onog trenutka kada je Putin došao na vlast, počela da brani i svoje državne i nacionalne interese. Sasvim malo je trebalo da svi resursi u tom liberalnom sistemu razmišljanja pripadnu velikim multinacionalnim kompanijama sa Zapada, čime bi Rusija ostala bez ičega. Putin je to prekinuo i istog trenutka je postao omražena ličnost Zapada“, izjavio je Dodik.

Treba se zadiviti činjenici, kaže Dodik, da je veliki ruski narod na miran način prihvatio raspad Sovjetskog Saveza i formiranje novih država, naivno računajući da će Ukrajina uvek ostati bliska Rusiji.
„Raspad Varšavskog pakta, kao odbrambenog saveza Istoka, nije doveo do prestanka rada NATO saveza, koji je takođe trebalo da bude odbrambeni. Sve što je NATO radio godinama unazad bio je napadačka priča, od bombardovanja Republike Srpske, SR Jugoslavije... Bombe sa osiromašenim uranijumom i dan danas ostavljaju posledice po naš narod. I onda se odjednom pitaju zašto ne želimo u NATO savez. Eto, upravo iz tog razloga nikada nećemo ući u NATO“, kategoričan je predsednik Srpske.
Dodik ističe da je Rusija putem Minskih sporazuma htela da se diplomatskim putem reši problem u Ukrajini, ali da smo tek nedavno saznali iz izjave Angele Merkel da je taj sporazum bio podvala Rusiji kako bi se Zapad pripremio i naoružao režim u Ukrajini.
„Sad tek vidimo da je Zapad sve što je potpisao slagao. Slagao je i za Dejtonski sporazum jer su ga razvalili Evropska unija i SAD. Ni Briselski sporazum za Kosovo se ne poštuje“, dodaje Dodik.
Republika Srpska, kaže predsednik, nije ni protiv Rusije, ni protiv Ukrajine.
„Mi ne možemo da prihvatimo kijevski režim koji je nametnuo svoju volju za 15 miliona Rusa. Ako prihvatimo taj režim, koji političkim i vojnim nastojanjima nameće volju, onda prihvatamo da i mi ovde budemo potlačeni. Čini mi se da se sukob u Ukrajini neće rešiti bez vojnog pobednika, a taj pobednik neće biti između Rusije i Ukrajine, već između Zapada i Rusije“, zaključio je Dodik za RTRS.

Oni koji bi da ukinu zakone Srpske, bolje da ukinu BiH

Dodik je rekao da bi onima koji žele ukidanje Zakona o nepokretnoj imovini bilo najbolje da ukinu BiH.
„To je najproduktivnija stvar koju ovde mogu da urade i da puste narode da žive i da se organizuju kako žele“, rekao je Dodik komentarišući zahtev koji je Ustavnom sudu BiH podneo bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirović povodom Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.
On je podsetio da je Parlament Republike Srpske doneo ovaj zakon u kojem nema ništa sporno, navodeći da je Ustavni sud i do sada osporavao odluke na koje Srpska, po Ustavu, ima pravo.
„Ustavni sud, koji je sastavljen da pospremi nered iza stranaca, sada donosi razne odluke, a to što taj sud kaže ne mora značiti da je u pravu. Parlament je doneo odluku, funkcionisalo je dok je trebalo, a sad bi oni to da ukidaju“, rekao je Dodik.
Dodik je naglasio da ne postoji državni nivo BiH, već isključivo zajednički nivo ili samo Bosna i Hercegovina.

„Amerikanci mogu da misle da je BiH država, mogu da misle šta god žele. BiH je po Dejtonskom sporazumu ono što mi poštujemo. Dakle, ovim sporazumom je definisano da BiH ima svojspoljni politički suverentitet, a ne unutrašnji i da nastavlja da živi po organizaciji utvrđenoj Ustavom, koji je, pak, rekao da BiH nema predznak ni države ni republike“, rekao je Dodik.

On je poručio da neće proći forisranje priče o državi, jer je Ustav jasno definisao šta je BiH.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2023
REGION
Dodik: Evropa je u jadnom stanju... tu sada neki mali Dodik smeta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala