- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Šta je Banjaluka uradila povodom jednostrane namere Sarajeva protiv Rusije u UN

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICGeneralna skupština Ujedinjenih nacija
Generalna skupština Ujedinjenih nacija - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2023
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine uputilo je dopis Stalnoj misiji BiH pri UN u kojem se od predstavnika zahteva da na 11. hitnom zasedanju Generalne skupštine UN podrže Predlog rezolucije „Principi koji podržavaju sveobuhvatan pravedan i trajan mir u Ukrajini“, objavila je RTRS.
Pozivajući se na to da u svom posedu ima ovaj dokument, RTRS je objavila da je od predstavnika BiH u UN zatraženo i da prihvate status kosponzora te rezolucije.
Povodom ovog zahteva upućenog Stalnoj misiji BiH pri UN, iz kabineta srpskog člana i predsedavajuće Predsedništva BiH Željke Cvijanović upućen je dopis ministru inostranih poslova u Savetu ministara Elmedinu Konakoviću u kojem se podseća da je u skladu sa Ustavom BiH, isključivo Predsedništvo nadležno za vođenje spoljne politike BiH.
„Kako ste se Vašim dopisom od 22. februara 2023. godine oglušili o stav Predsedništva BiH u vezi sa pridruživanjem i kosponzorstvom predmetne Rezolucije, Kabinet srpskog člana Predsedništva BiH od Ministarstva inostranih poslova zahteva da sadržaj svojih instrukcija prema diplomatsko-konzularnoj mreži BiH, uključujući i konkretan slučaj, striktno uskladi sa stavovima Predsedništva“, navodi se u dopisu.
U dokumentu se ističe da u konkretnom slučaju, u skladu sa rezultatom procedure usaglašavanja u okviru Predsedništva, jedini formalan stav koji predstavnik BiH može izneti na 11. hitnom posebnom zasedanju Generalne skupštine OUN jeste uzdržanost po pitanju pridruživanja Rezoluciji, odnosno odbijanje prihvatanja statusa kosponzora.

Dodik: Nastavljaju praksu jednostranih odluka Bisere Turković

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da je spoljna politika BiH u nadležnosti Predsedništva BiH, a da Ministarstvo inostranih poslova nastavlja staru unilateralnu praksu Bisere Turković - zaobilaženja nadležnih institucija.
„Srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović nije dala saglasnost za ovo pitanje, ali je neko iz MIP-a dao druge instrukcije koje nisu u skladu sa stavom i odlukama Predsedništva. To je stara praksa i to će samo dovesti do raspada ovog sistema vlasti ukoliko se nastavi“, rekao je Dodik.
On je poručio da će protiv onih koji se ponašaju protivzakonito svaki put biti podnete krivične prijave.
„Neki ambasadori neodgovorno su se usaglasili o nekim rezolucijama, a nisu imali ovlašćenja. Ja sam protiv njih podneo krivične prijave, iako od njih neće biti ništa, jer je takvo zakonodavstvo tamo pod uticajem Amerike i neće dozvoliti procesuiranje, ali ćemo mi svaki put kad se neko ponaša protivzakonito u BiH podneti prijave. Tako protiv Svena Alkalaja i drugih postoje krivične prijave“, rekao je Dodik.
Dodik je ponovio da na nivou BiH ne postoji nijedna odluka o sankcijama protiv Rusije.

Kalabuhov: BiH nije uvela sankcije Rusiji

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov potvrdio je za RTRS da se BiH nije pridružila paketu sankcija protiv Rusije.
„BiH i Srbija su prijateljske zemlje, priče o pridruživanju sankcijama su samo galama, jer nema nikakvih zvaničnih odluka. Ta priča se koristi samo u propagandne svrhe“, rekao je Kalabuhov.
Time je ambasador Rusije demantovao navode predsednika PDP-a Branislava Borenovića da je BiH uvela sankcije Ruskoj Federaciji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala