- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija obustavlja razmenu informacija sa SAD u okviru Sporazuma o strateškom naoružanju

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaOdržan sastanak Rjabkov-Nuland: Moskva ne isključuje novo zaoštravanje sa Amerikom
Održan sastanak Rjabkov-Nuland: Moskva ne isključuje novo zaoštravanje sa Amerikom - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2023
Pratite nas
Razmena informacija sa Sjedinjenim Američkim Državama u okviru Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START) je obustavljena, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

„To je sve obustavljeno. Sve razmene informacija, svi elementi sporazuma koji se tiču verifikacije neće važiti za nas s obzirom na to da je objavljeno da se obustavlja učešće u sporazumu i da se očekuje zakonska formalizacija“, rekao je Rjabkov.

Takođe je istakao da ne isključuje mogućnost da bi Vašington, nakon što je Rusija suspendovala sporazum, mogao da izađe iz njega.

„Ne isključujem ništa. Amerikanci su se povlačili iz sporazuma. Nije lako predvideti šta mogu dalje da urade, ali ponašanje Vašingtona ne uliva optimizam“, rekao je Rjabkov.

On je poručio da dalja sudbina sporazuma START zavisi od SAD – od toga kakve će one odluke donositi, kakvu će politiku voditi.
Prethodno su resorni komiteti Državne dume Rusije za međunarodna pitanja i odbranu preporučili usvajanje zakona o obustavljanju članstva Rusije u Sporazumu o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START).
Predsednik Rusije Vladimir Putin podneo je inicijativu donjem domu Federalne skupštine. Dokument će danas razmotriti Savet federacije.
Ruski predsednik Vladimir Putin održao je 21. februara tradicionalno obraćanje Federalnoj skupštini. On je tom prilikom saopštio da Rusija obustavlja svoje učešće u sporazumu START, ali da ne izlazi iz njega. Putin je istakao da nuklearne arsenale n nemaju samo SAD sa kojima je potpisan sporazum, nego i zemlje NATO-a poput Francuske i Velike Britanije.
START je jedini rusko-američki režim kontrole nuklearnog naoružanja koji ističe 2026. godine. Moskva i Vašington su počeli da dogovaraju parametre budućeg sporazuma o ograničenju nuklearnog naoružanja, ali je dijalog prekinut nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.
Šta je sve Putin poručio u istorijskom obraćanju Federalnoj skupštini pogledajte u videu:
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2023
RUSIJA
„Rusija će odgovoriti na svaki izazov“: Šta je Putin poručio Zapadu /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala