- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija neće povećavati broj balističkih raketa

© AFP 2023 / BRENDAN SMIALOWSKINuklearna bojeva glava
Nuklearna bojeva glava - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2023
Pratite nas
Moskva će poštovati ograničenja između Rusije i SAD u okviru Sporazuma o daljem smanjenju i ograničenju strateškog ofanzivnog naružanja (START) o broju nosača nuklearnih bojevih glava i nastaviće se razmena informacija, izjavio je u Državnoj dumi Rusije zamenik načelnika uprave za međunarodnu saradnju Ministarstva odbrane RF general-major Evgenij Iljin.

„Što se tiče broja nosača nuklearnih bojevih glava koji je objavio Vladimir Putin, on će se, takođe, poštovati. U skladu sa tim je uspostavljen i proces razmene informacija u okviru Sporazuma iz 1988. godine između Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Američkih Država. On postoji i biće realizovan u celosti. Mere za ispunjavanje obaveza ovog sporazuma imaju za cilj da spreče pojavu lažnih pozitivnih rezultata, što je važno za održavanje strateške stabilnosti“, rekao je Iljin.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u obraćanju Federalnoj skupštini izjavio da Rusija obustavlja učešće u rusko-američkom Sporazumu o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja, naglasivši da zemlja ne izlazi iz tog sporazuma.
Sporazum između Rusije i SAD o merama za dalje smanjenje i ograničenje strateškog ofanzivnog naoružanja (START) je potpisan 8. aprila 2010. godine u Pragu. Prema uslovima sporazuma, svaka strana je smanjivala svoje nuklearne arsenale tako da za sedam godina i dalje ukupan broj ne prelazi 700 interkontinentalnih balističkih raketa, balističkih raketa na podmornicama i teških bombardera, kao i 1.550 bojevih glava i 800 raspoređenih i neraspoređenih lansera.
Moskva i Vašington su 3. februara 2021. godine razmenili informacije o kraju internih procedura koje su neophodne za stupanje na snagu produženja Sporazuma na pet godina.
START je jedini rusko-američki režim kontrole nuklearnog naoružanja koji ističe 2026. godine. Moskva i Vašington su počeli da dogovaraju parametre budućeg sporazuma o ograničenju nuklearnog naoružanja, ali je dijalog prekinut nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.
Održan sastanak Rjabkov-Nuland: Moskva ne isključuje novo zaoštravanje sa Amerikom - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2023
RUSIJA
Rusija obustavlja razmenu informacija sa SAD u okviru Sporazuma o strateškom naoružanju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala