- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Gutereš: Sukob u Ukrajini podstiče regionalnu nestabilnost i globalnu napetost

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaZgrada UN u Njujorku
Zgrada UN u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2023
Pratite nas
Ukrajinski sukob podstiče regionalnu nestabilnost i globalnu napetost i nesuglasice, odvlači pažnju i resurse sa drugih kriza i nasušnih globalnih problema, izjavio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš tokom vanredne specijalne sednice Generalne skupštine UN o Ukrajini
„Pored toga čuli smo i posredne pretnje primene nuklearnog naoružanja. Potpuno je neprihvatljiva primena taktičkog nuklearnog naoružanja. Davno je došlo vreme da se odmaknemo od provalije“, rekao je Gutereš.
.Generalni sekretar je rekao i da UN ulažu napore kako bi se otklonile prepreke za izvoz hrane i đubriva iz Rusije.
„Ulažemo sve napore kako bismo otklonili sve preostale prepreke na putu realizacije Memoranduma o razumevanju između Sekretarijata UN i Rusije u cilju olakšanja izvoza ruske hrane i đubriva na svetska tržišta. To je, takođe, važan doprinos rešavanju problema globalne prehrambene bezbednosti“, naglasio je Gutereš.
Prema njegovim rečima, crnomorska prehrambena inicijativa pokazala je sposobnost Rusije i Ukrajine da podignu nivo prehrambene bezbednosti uz podršku Turske i UN.
„Bez obzira na postojeće probleme inicijativa je veoma značajna“, dodao je Gutereš.
Generalni sekretar je rekao i da bezbednost svih nuklearki u Ukrajini u zoni sukoba mora biti garantovana.

„Svaki dan nas podsećaju na veliku opasnost za sve nas kada se oko Zaporoške nuklearke, najvećeg takvog objekta u Evropi, dešavaju neodgovorne vojne aktivnosti“, rekao je on i zahvalio Međunarodnoj agenciji za nuklearnu energiju na saradnji sa svim stranama u cilju bezbednosti te oblasti.

Jedanaesta vanredna posebna sednica Generalne skupštine UN sazvana je posle početka specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini, a danas je nastavljena na zahtev zapadnih država.
Predsednik 77. Generalne skupštine UN Čaba Kereši rekao je da je Rusija i dalje najvažniji član Ujedinjenih nacija.
„Dozvolite mi da se obratim liderima i narodu Ruske Federacije: Rusija je bila i ostaje najvažniji član svetske organizacije. Ostale zemlje-članice čekaju da se Rusija vrati na put uspostavljanja i očuvanja mira kako bi dale svoj doprinos opštoj stabilnosti i preporodu“, rekao je on.
Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba je rekao da Kijev želi lovce i da šef evropske diplomatije Žozep Borelj deli mišljenje o potrebi isporuke borbenih aviona Ukrajini.
„Da, želimo lovce. Želimo sve vrste oružja da bismo pobedili. I usuđujem se da kažem da Žozep deli ovo viđenje. Imamo pravo predviđeno Poveljom UN da dobijemo sve kako bismo ostvarili pravo na samoodbranu“, rekao je Kuleba.
Odgovarajući na pitanje novinara uoči sednice da li će Kijev izvoditi napade zapadnim oružjem na teritoriju Rusije, on je rekao:

„Koristimo oružje koje dobijamo od partnera kako bismo izvodili udare na Rusiju u okviru okupiranih ukrajinskih teritorija.“

Dodao je da Ukrajina garantuje da će koristiti zapadno oružje za oslobađanje ukrajinskih teritorija.
Glasanje u Generalnoj skupštini UN o suspenziji Rusije iz Saveta za ljudska prava UN  - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2023
SVET
U UN na dnevnom redu antiruska rezolucija, Minsk poziva zemlje da se uzdrže od slanja oružja Kijevu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala