- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

U UN na dnevnom redu antiruska rezolucija, Minsk poziva zemlje da se uzdrže od slanja oružja Kijevu

© AP Photo / John MinchilloGlasanje u Generalnoj skupštini UN o suspenziji Rusije iz Saveta za ljudska prava UN
Glasanje u Generalnoj skupštini UN o suspenziji Rusije iz Saveta za ljudska prava UN  - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2023
Pratite nas
Belorusija je predložila amandman na nacrt rezolucije zapadnih država u Generalnoj skupštini UN u kojem se zemlje pozivaju da se uzdrže od slanja oružja u zonu sukoba u Ukrajini.
Podsetimo, u Generalnoj skupštini UN danas se održava vanredna specijalna sednica tokom koje će biti razmatran nacrt antiruske rezolucije.
Prema tom nacrtu, Generalna skupština potvrđuje privrženost teritorijalnoj celovitosti Ukrajine, zahteva od Rusije da odmah povuče svu svoju vojsku, poziva Moskvu da prekine sa napadima na civilnu infrastrukturu. Analognog poziva Kijevu u dokumentu nema, kao što nema ni poziva da ukrajinske snage prekinu sa gađanjem Donbasa.
U nacrtu rezolucije se države-članice Generalne skupštine i međunarodne organizacije pozivaju da udvostruče diplomatske napore u cilju postizanja sveobuhavtnog, pravdenog i održivog mira u Ukrajini u skladu sa Poveljom UN.
Beloruska delegacija je predložila dva amandmana – u prvom se traži da se iz teksta nacrta izbaci zahtev da Rusija momentalno povuče sve svoje snage sa teritorije Ukrajine. Taj amandman predviđa da se u nacrtu zadrži poziv za prekid borbenih dejstava.
Takođe, Minsk je predložio da se u rezoluciji osude izjave lidera Kontakt grupe Normandijskog formata kada je reč o istinskim ciljevima prilikom izrade Minskih sporazuma.
U drugom amandmanu se poziva i da počnu mirovni pregovori i apeluje na UN da se pozabave istinskim uzrocima sukoba u Ukrajini.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2023
RUSIJA
Kada smo zajedno, niko nam ne može ništa: Putin se uz ovacije obratio hiljadama ljudi u Moskvi /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala