- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bajden sa liderima Bukureštanske devetorke razmatrao podršku Kijevu i jačanje NATO-a

© AP Photo / Evan VucciAmerički predsednik Džozef Bajden i lideri Bukureštanske devetorke na sastanku u Varšavi
Američki predsednik Džozef Bajden i lideri Bukureštanske devetorke na sastanku u Varšavi - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2023
Pratite nas
Američki predsednik Džozef Bajden sastao se u sredu u Varšavi sa liderima Bukureštanske devetorke sa kojima je razgovarao o daljoj podršci Ukrajini, kao i o jačanju istočnog krila NATO-a, saopštila je pres služba Bele kuće.
Kako je navedeno u saopštenju, „lideri su potvrdili svoju nepokolebljivu podršku Ukrajini i istakli zajedničku posvećenost da stoje uz ukrajinski narod koliko god je potrebno“.
„Razgovarali su o poboljšanom odbrambenom potencijalu istočnog krila NATO-a, a predsednik Bajden je naglasio snažnu posvećenost Sjedinjenih Američkih Država članu 5 (o kolektivnoj odbrani) NATO-a“, ističe se u saopštenju.
Takođe se napominje da učesnici sastanka čekaju mogućnost da „dalje učvrste jedinstvo Alijanse i kolektivnu odbranu“ tokom samita NATO-a u Viljnusu u julu.

Politika otvorenih vrata

Sa svoje strane, šef Biroa za međunarodnu politiku kancelarije predsednika Poljske Marčin Pšidač izjavio je da su se lideri Bukureštanske devetorke založili za politiku otvorenih vrata u NATO i Evropskoj uniji za Ukrajinu.
Prema njegovim rečima, nakon samita usvojena je deklaracija kojom se „potvrđuje zajedničko učešće u nastavku politike obuzdavanja i odbrane“.
„Svi saveznici su se složili da se međusobno podržavaju u slučaju bilo kakve pretnje, za koju se nadamo da do nje nikada neće doći“, objasnio je on.
Osim toga, učesnici formata „založili su se za nastavak politike otvorenih vrata u NATO-u“.
„Za Ukrajinu ima mesta u Evropi, kao i u evroatlantskim strukturama. O tome govori deklaracija“, rekao je Pšidač.
Deklaracija sadrži i poruku o potrebi da se nastavi „jačanje prisustva NATO-a na istočnom krilu NATO-a, s obzirom na činjenicu da glavni bezbednosni izazovi za celu severnoatlantsku zajednicu dolaze sa istoka“, naglasio je on.
Sastanku je prisustvovao generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, dodaje se u saopštenju Bele kuće.
U Bukureštansku devetorku ulaze Bugarska, Mađarska, Letonija, Litvanija, Poljska, Rumunija, Slovačka, Češka i Estonija.
Američki reaktivni sistem HIMARS - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2023
SVET
Litvanski predsednik predlaže Bajdenu da u baltičkim zemljama budu razmešteni sistemi "hajmars"
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala