- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Litvanski predsednik predlaže Bajdenu da u baltičkim zemljama budu razmešteni sistemi "hajmars"

© AP Photo / Bullit MarquezAmerički reaktivni sistem HIMARS
Američki reaktivni sistem HIMARS - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2023
Pratite nas
Predsednik Litvanije Gitanas Nauseda izjavio je da je američkom predsedniku Džozefu Bajdenu predložio da u baltičkim državama, na rotacionoj bazi, budu razmešteni sistemi nadzora vazdušnog prostora, borbeni helikopteri i višecevni bacači raketa „hajmars“.
On je taj predlog izneo tokom sastanka Bajdena sa predstavnicima tzv. Bukureštanske devetorke u Varšavi.
„Pokrenuo sam pitanje o najvažnijim pomoćnim sredstvima, a to su i sistemi za nadzor vazdušnog prostora i borbeni helikopteri i sistemi ‘hajmars’. Sve to je sada teško nabavi imajući u vidu naše finansijske mogućnosti, ali bi moglo da se razmesti u baltičkim zemljama na rotacionoj bazi. To je naš predlog saveznicima i nadam se da ćemo moći da idemo u tom pravcu“, prenosi reči litvanskog predsednika portal LRT.
Prema njegovim rečima, lideri „Bukureštanske devetorke“ razgovarali su sa Bajdenom o prvoj liniji odbrane NATO na istočnom krilu, ispunjavanju obećanja sa samita u Madridu i neophodnosti da se Ukrajini, posle samita u Viljnusu ovog leta, pošalju jasniji signali da se približava članstvu NATO.
Na sastanku su učestvovali lideri Bugarske, Mađarske, Estonije, Litvanije, Letonije, Poljske, Rumunije, Slovačke i Češke.
Britanski vojnici na vojnim vežbama u Estoniji - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2023
RUSIJA
Da li je Estonija izabrana da izazove rat Zapada sa Rusijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala