- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Da li je vreme da se stavi prst na čelo: „Ušuškali su se u vakuum – a pričaju o srpskom interesu“

© Sputnik / Lola ĐorđevićKošarkaška lopta
Košarkaška lopta - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2023
Pratite nas
Dok se seniorska košarkaška reprezentacija Srbije priprema za odlučujuće duele u kvalifikacijama za Mundobasket, a sve posle Kupa Radivoja Koraća u Nišu, jedna od tema je i vraćanje srpskih timova u srpsku ligu. Daleko je to od realizacije, ali – zašto?
Selektor košarkaša Srbije Svetislav Pešić je nedavno rekao da bi trebalo vratiti srpske klubove u srpsku ligu, koja bi samim tim postala kvalitetnija i konkurentnija.
„Ovo je idealno vreme da u toj tranziciji mi formiramo našu profesionalnu ligu i da onog trenutka kada jednog dana Evroliga postane, a to znači da će se proširiti, već će možda biti dve konferencije, mi moramo da se pripremimo za našu ligu. Kada se to desi da, a imamo Zvezdu i Partizan, Megu, FMP-a, Student iz Niša, Vojvodinu, koji igraju tu ligu, onda da se nje se igra u Evropi. Danas nijedan klub u Srbiji, ne računajući Zvezdu i Partizan, ne igra sa drugim klubom iz druge države“, rekao je Pešić.
A kako stvari stoje u srpskoj ligi, odnosno Košarkaškoj ligi Srbije, već je ranije govorio trener KK Tamiš Bojan Jovičić, osvrnuvši se na odnos mladih igrača kojima je zamerio na ponašanju.
Sada je on otišao i korak dalje i u emisiji bivšeg reprezentativca Mileta Ilića je konkretno apostrofirao probleme.
„Da je pet srpskih klubova u ABA 1 ligi došlo i reklo da im ne odgovara da se igra zatvoreno takmičenje i da srpska liga treba da ima prioritet kada se govori o plasmanu u to takmičenje... Da li misliš da to ikome odgovara, osim Partizanu za koga tvrdim da bi sve dao da u ABA 1 ligi ima i svoj prateći tim, kao što to imaju Crvena zvezda i Budućnost? Da li misliš da bi Megi odgovaralo da je takmičenje otvoreno? Ne, nego su se svi ušuškali u zatvoreni sistem, u vakuum, a svi su borci za interes srpske košarke, dok im ne remeti lični interes. I ja zbog toga ludim“, rekao je Jovičić.
Da je ABA liga kao takva neodrživ koncept svedoči i situacija iz prošle sezone kada je Zlatibor kroz ABA 2 ligu stekao pravo igranja u elitnom rangu, ali to nije mogao zbog kvote srpskih klubova i kroz baraž je poražen od čačanskog Borca.
Primedbe na ABA ligu imaju i iz Hrvatske, gde se govori da tamošnji klubovi ništa ne dobijaju igrajući protiv daleko skupljih i kvalitetnijih rivala, dok oni ostaju na svom nivou borbe za opstanak i sportski i finansijski.
Ali, čini se da Pešića i Jovičića nema ko da čuje i da je zaista tačna teza da je lični interes prioritet, koliko god se „guslalo“ o interesu srpske košarke.
Nikola Milutinov - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2023
SPORT
Sputnjik je najavio, a Srbija dočekala pomoć iz Moskve – Pešić: „Puno će nam značiti“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala