- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Peskov: Rusija želi da se uveri da se poštuje nuklearni paritet

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaLansiranje balističke rakete "Topolj M"
Lansiranje balističke rakete Topolj M  - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2023
Pratite nas
Rusija ne izlazi iz Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (START), već se radi o obustavljanju učešća, čiji je glavni cilj da se osigura da se i dalje poštuje nuklearni paritet, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
„Rusija je ne napušta (START), što je predsednik naglasio, u pitanju je obustava. Ovo je veoma važno, jer ono na čemu su insistirale SAD i druge zemlje u smislu inspekcija nije izvodljivo u uslovima današnje konfrontacije, u koju se sve više uključuje NATO. Osim toga, NATO je pretendovao da bude deo sporazuma“, rekao je Peskov u intervjuu za RT.
„Dakle, ovo je važno i moramo uzeti u obzir nuklearne kapacitete Nemačke i Francuske, što je takođe veoma važno. Glavni cilj predsednika i naše zemlje je da osiguramo da se ovaj nuklearni paritet nastavi“, dodao je on.
Govoreći o odnosima Rusije i Zapada, Peskov je rekao da Rusija ne želi da je iko uči.
„Ne želimo da nas iko uči i mi ne nameravamo nikoga da učimo... I neka odu odavde, a mi ćemo živeti onako kako hoćemo da živimo“, dodao je portparol.
Prema njegovim rečima, Rusija teži prijateljskim odnosima sa drugim zemljama, zasnovanim na uzajamnom poštovanju i poverenju.
Peskov je istakao da kolektivnim Zapadom vlada jedan gazda, kao što i NATO-om vlada SAD.
„To je kolektivni Zapad, ali postoji i šef šefa kolektivnog Zapada. Mi shvatamo situaciju na ovaj način. Ali pošto je na čelu NATO-a, NATO-om takođe upravljaju Sjedinjene Američke Države, to ni za koga nije tajna“, primetio je Peskov.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je u utorak u obraćanju Federalnoj skupštini izjavio da Rusija obustavlja učešće u rusko-američkom Sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja (START), ističući da zemlja ne izlazi iz sporazuma. On je napomenuo da pre nego što se Rusija vrati na razmatranje, „moramo sami da shvatimo na šta pretenduju zemlje poput Francuske i Velike Britanije i kako ćemo se odnositi prema njihovim strateškim arsenalima, odnosno ukupnom udarnom potencijalu (Severnoatlantske) alijanse“.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2023
RUSIJA
„Rusija će odgovoriti na svaki izazov“: Šta je Putin poručio Zapadu /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala