- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Isterati na čistac američki imperijalizam: Šta je suština kineske inicijative za globalnu bezbednost

© AP Photo / Andy WongVojnik stoji tokom govora kineskog predsednika Si Đinpinga na ceremoniji otvaranja 19. kongresa Komunističke partije u Pekingu
Vojnik stoji tokom govora kineskog predsednika Si Đinpinga na ceremoniji otvaranja 19. kongresa Komunističke partije u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2023
Pratite nas
Kina je objavila koncept inicijative za globalnu bezbednost kojom želi da istera na čistac američki imperijalizam i da revitalizuje postojeće institucije Ujedinjenih nacija ne bi li istinski profunkcionisale.
Inicijativa koju je ranije izneo kineski predsednik Si Đinping predviđa poštovanje koncepta opšte, sveobuhvatne, zajedničke i održive bezbednosti, rukovođenje principima poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih država, nemešanje u unutrašnje stvari drugih država, poštovanje prava na samostalni izbor puta razvoja i društvenog uređenja.

Suočavanje sa američkim imperijalizmom

Kinezi su izašli s dokumentom u desetak tačaka koje su principi dugotrajnog koncepta saradnje i bezbednosti za sve, i 20 tačaka predloga u kom pravcu bi trebalo operativnije raditi kako bi se eliminisali uzroci zbog kojih dolazi do tenzija koje vode narušavanju bezbednosti na nivou celog sveta, objašnjava za Sputnjik analitičar Branko Pavlović.
Inicijativa se, ističe on, nadovezuje na političke stavove koje Kinezi u kontinuitetu iznose već decenijama, ali su zbog zaoštrenih odnosa ne samo u Ukrajini, nego i svugde gde je Amerika označila Kinu kao glavnog protivnika, želeli da imaju dokument koji sve to zvanično obrađuje:
„Cilj inicijative je da se vidi koliko postupanje Amerike i svih koji prate njenu politiku odudara od onoga što je u dokumentu navedeno a što je prihvatljivo za 90 odsto čovečanstva na jednoj strani. Na drugoj je da se pokaže da Kina nema apsolutno nikakve imperijalne namere ni prema kome. Vrlo često ćete čuti kako su u pitanju sukobi dva imperijalizma. A ovaj dokument dokazuje da uopšte ne postoji taj drugi imperijalizam nego da postoji samo američki, a da je ono što Kina nudi apsolutna saradnja na nivou principa koji su inače i u povelji Ujedinjenih nacija.“

Revitalizacija Ujedinjenih nacija

Treća važna stvar u inicijativi je insistiranje Kine da se na temeljnim principima revitalizuju sve postojeće institucije Ujedinjenih nacija i da one stvarno profunkcionišu, ističe Pavlović.
„Dakle, Kinezi se ne odriču postojećeg koncepta međunarodnog prava, što je vrlo važno i što se takođe razlikuje od američkog pristupa, tako da dokument nije nikakvo iznenađenje. A zašto u ovom trenutku? Pa zato što se zaoštravaju stvari i prema Kini i drugo, time Kina izuzetno ojačava svoju poziciju u onom delu sveta koji se ne oslanja na spoljnu politiku Amerike.“
Pavlović na kraju ističe da je iluzorno očekivati da će kolektivni Zapad korigovati ponašanje zbog kineskog dokumenta, ali je za očekivati da će ga ostalih 85 odsto sveta rado prihvatiti, podržavati i dalje razrađivati inicijativu s kojom je izašla Kina.
Obeležavanje Dana državnosti Kine - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2023
SVET
„Ne dolivajte ulje na vatru“: Kina objavila koncept inicijative za globalnu bezbednost
Peking - grad-domaćin Svetskog prvenstva u košarci - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
"Kineska medicina" za Ukrajinu: Peking sprema svoj predlog za rešavanje krize
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala