Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Žiofre: Očekujemo da Srbija uskladi spoljnu politiku sa EU

© Sputnik / Lola ĐorđevićŠef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre
Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2023
Pratite nas
Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre rekao je da je Srbija donela strateško opredeljenje da bude na putu evropskih integracija, da je usklađena sa EU po mnogim pitanjima, ali da očekuje i da uskladi spoljnu politiku.
Na pitanje novinara povodom teksta u francuskom lisu „Figaro“ o Srbiji kao jednom od poslednjih „saveznika Rusije“, jer joj nije uvela sankcije, Žiofre je rekao da su vidljivi znaci da se Srbija svrstava uz EU na međunarodnom putu.
„Srbija se svrstala sa Evropskom unijom prilikom brojnih važnih situacija kao što je glasanje u skupštini UN kada je podržala međunarodnu zajednicu i teritorijalni integritet Ukrajine i osudila rusku agresiju na Ukrajinu. Imamo očekivanje da će to da ode i dalje od toga i da će Srbija da uskladi svoju spoljnu politiku sa EU“, rekao je Žiofre novinarima posle dodele priznanja autorima najboljih novih rešenja za ubrzanje zelene tranzicije u Beogradu.

Važno da se održi sastanak Vučića i Kurtija u Briselu

Emanule Žiofre izjavio je da je veoma važno da se idućeg ponedeljka u Briselu održi sastanak posvećen nastavku dijaloga Beograda i Prištine, kao i da mu prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.
„Jako važan sastanak koji će uskoro da se dogodi, važno da će da prisustvuju Vučić i Kurti, i da će da se razgovara o predlogu Evropske unije“, rekao je Žiofre novinarima u Beogradu na pitanje da li očekuje da na najavljenom sastanku dođe do napretka po pitanju francusko-nemačkog predloga.
Žiofre je istakao da su svi lideri EU izneli snažnu poruku da je to istorijska prilika za normalizaciju odnosa i za napredak tako da je, kako je dodao, važno da se taj sastanak održi, preneo je Tanjug.
Šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre i predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022
SRBIJA
Vučić o izveštaju EK: Nazadovali smo u jednoj oblasti, a napredak bi bio da osuđujemo Ruse svaki dan
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala