Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić o izveštaju EK: Nazadovali smo u jednoj oblasti, a napredak bi bio da osuđujemo Ruse svaki dan

© Tanjug / RADE PRELICŠef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre i predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre i predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022
Pratite nas
Nazadovali smo samo po jednom pitanju u pregovorima sa EU, u odnosu prema Rusiji, a napredovanje bi bilo da osuđujemo Rusiju svaki dan, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Vučić je to rekao obraćajući se javnosti posle sastanka sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žiofreom, koji mu je predao večeras Godišnji izveštaj Evropske komisije o Srbiji 2022.
„U dobroj meri sam saglasan sa izveštajem. Suština se, da prevedem na srpski, tiče našeg uvođenja sankcija Rusiji i usaglašenosti sa spoljnom politikom. Mi nismo otvorili poglavlje 31 (spoljna, bezbednosna i odbrambena politika), ali to nije mnogo važno, to je političko pitanje. Danas je naš nivo usaglašenosti na 45,03 odsto. Šta da radite kad oni svaki dan izlaze sa deklaracijama protiv Ruske Federacije. Ni za jednu od njih do sada nismo glasali“, naveo je Vučić.

Nazadovanje kao ocena EU zbog neuvođenja sankcija

Srbiji je nazadovanje, po onome kako to vidi EU, zabeleženo samo u jednoj oblasti, u našem odnosu prema sankcijama prema Rusiji, rekao je Vučić.

„To je tačno nema šta da dodam i oduzmem. Tako smo glasali. To je politička odluka Srbije i plaćamo cenu za to. Rekao sam da ćemo sa velikom ozbiljnošću i odgovornošću uzeti u obzir njihove stavove i mišljenje“, rekao je Vučić Žiofreu i dodao da će Srbija „razmatrati svoju poziciju na dnevnom nivou, kao što smo to činili i do sad“.

Kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU, Vučić je rekao da smo „mi sami sebi zapržili čorbu što se tiče Kosova kada smo doneli odluku da se pregovori premeste u EU“.
„Sada možemo da se žalimo svetom Petru. Oni Kosovo posmatraju kao nezavisnu državu ili da nas vode ka tome“, rekao je predsednik Srbije.
Vučić je izjavio da će se Srbija u narednom periodu nalaziti na klackalici- nekad će za napredak na putu ka EU biti važne sankcije Rusiji, a nekad KiM.

Težak put pred Srbijom u vezi sa KiM

Prema Vučićevim rečima, kada je u pitanju Kosovo i Metohija, pred Srbijom je težak put i u izveštaju Evropske komisije važno je ono što se tiče poglavlja 35, koji se odnosi na dijalog Beograda i Prištine.
„Ako pogledate nijanse iz izveštaja za Beograd i za Prištinu, videćete da smo nešto bolji ili nešto manje loše ocenjeni, ali Srbija nije izazivala nijednu krizu, niti bilo šta drugo. I po tom pitanju je mnogo težak put pred nama, i plašim se da za Srbiju neće biti dobrih vesti u narednom periodu”, ukazao je Vučić.
© Tanjug / RADE PRELICAleksandar Vučić na predstavljanju izveštaja Evropske komisije o Srbiji
Aleksandar Vučić na predstavljanju izveštaja Evropske komisije o Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022
Aleksandar Vučić na predstavljanju izveštaja Evropske komisije o Srbiji
On je dodao da je to nešto čemu moramo posebno da se posvetimo u narednom periodu, kako bismo čuvali mir i stabilnost, kao i ono što je srž naših nacionalnih i državnih interesa.
Na pitanje može li Hrvatska, kao članica EU, da blokira izgradnju najavljenog naftovoda od Srbije do Mađarske, Vučić je rekao odgovorio „kako da nam ne dozvole“.
„Mi to sami radimo kroz teritoriju naše zemlje, našim novcem, sa nama prijateljskom i partnerskom zemljom Mađarskom“, rekao je Vučić.

Žiofre: Očekujemo da se zemlje kandidati usklade

Emanuel Žiofre je rekao da je Srbija nazadovala u spoljnim odnosima i kada je reč o usaglašenosti sa spoljnom i bezbednosnom politikom, gde je zabeležen pad, što je povezano sa merama koje su donete u vezi sa krizom u Ukrajini.
„Srbija se nije uskladila sa restriktivnim merama protiv Rusije i preporukama visokog predstavnika EU po ovom pitanju“, rekao je Žiofre.
Znate da očekujemo od zemalja kandidata da se progresivno usklađuju sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU u skladu sa pregovaračkim okvirom, poručio je Žiofre.
© Tanjug / RADE PRELICEmanuel Žiofre i Aleksandar Vučić na predstavljanju izveštaja Evropske komisije o Srbiji
Emanuel Žiofre i Aleksandar Vučić na predstavljanju izveštaja Evropske komisije o Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022
Emanuel Žiofre i Aleksandar Vučić na predstavljanju izveštaja Evropske komisije o Srbiji
On je kazao da se Srbija pridružila EU u izvesnom broju rezolucija u UN i drugim međunarodnim forumima, pošto je to važno pitanje, ne samo kada je reč o usklađenosti već je i pitanje naše zajedničke budućnosti.
„Mi kao EU mnogo računamo na Srbiju i sve naše partnere koje smatramo za saveznike. Važno je da se usklade sa pitanjima bezbednosti u ovom trenutku“, naveo je Žiofre.
Komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji predstavio je ranije danas u Briselu godišnji izveštaj o napretku zemalja Zapadnog Balkana u sprovođenju reformi i evropskim integracijama, u sklopu kojeg je i godišnji izveštaj Evropske komisije za Srbiju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala