- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Rimejk filma „Na zapadu ništa novo“ trijumfovao na dodeli nagrada BAFTA

© AFP 2023 / Vianney Le CaerNagrada BAFTA
Nagrada BAFTA  - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2023
Pratite nas
Nemački rimejk klasičnog antiratnog filma „Na Zapadu ništa novo“, osvojio je sinoć nagradu za najbolji film na dodeli nagrada Britanske akademija filmske i televizijske umetnosti (BAFTA), a film je trijumfovao u nekoliko drugih ključnih kategorija.
Zasnovan na istoimenom romanu nemačkog klasika Eriha Marije Remarka, koji je objavljen 1929. godine, film govori o strahotama Prvog svetskog rata iz perspektive mladog nemačkog vojnika.
Nagrađen je reditelj filma Edvard Berger, a nagrade su dodeljene i za najbolju adaptaciju scenarija, za najbolji film na neengleskom jeziku, za zvuk i najbolju muzičku kompoziciju, prenosi Rojters.
„Hvala svima koji su mi vratili poverenje u samog sebe kada sam počeo da sumnjam i kada sam izgubio veru da mogu da snimim ovaj film“, rekao je reditelj Edvard Berger i zahvalio se svojoj filmskoj ekipi i svim protagonistima drugih nominovanih filmova.
Nagrada za najboljeg glumca otišla je u ruke Ostina Batlera za ulogu u filmu „Elvis“.
Najbolja glumica je Kej Blančet za ulogu u filmu „Tar“, koji će biti prikazan i na ovogodišnjem FEST-u.
Glumci Keri Kondon i Beri Kigan nagrađeni su za sporednu žensku, odnosno mušku ulogu u filmu „The Banshees of Inisherin“.
Britanska akademija filmske i televizijske umetnosti odala je priznanje pokojnoj britanskoj kraljici Elizabeti Drugoj, koja preminula prošlog septembra.
Glumica Helen Miren, koja je osvojila i nagradu BAFTA i Oskara za tumačenje lika kraljice Elizabete u istoimenom filmu iz 2006. godine, oživela je sećanje i odala počast životu i delu kraljice Elizabete.
Ben Kingsli u ulozi Salvadora Dalija - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2023
KULTURA
Šta nas čeka na FEST-u: Salvador Dali i kandidati za Oskara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala