- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Koliko god rekorda da Novak obori, oni će naći jedan koji nije

© AP Photo / Alastair GrantNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2023
Pratite nas
Da Novak Đoković nema status u zapadnim medijima kakav zaslužuje odavno je jasno, a sada se pojavio engleski novinar Met Trolop koji je i pored neverovatnih uspeha i rekoda Đokovića u Australiji pronašao jedan koji nije u rukama Srbina. U pitanju je broj pobeda na Rod Lejver Areni koji drži Rodžer Federer (93).
Trolop se bavio statistikom Australijan opena i istakao da je Đoković pred ovaj Australijan open imao 68 pobeda na Rod Lejver Areni i da je sada na 75, te da sada ima dve manje od Serene Vilijams.
Naravno, ističe se da Federer ima 93 pobede na Rod Lejver Areni, pa iako Novak drži sve one najveće rekorde, posebno u Australiji, sistem se uvek uhvati barem za onaj jedan koji ne drži. Ma koliko bio manje bitan.
„Sada Novak ima 75 pobeda i verovatno će mu biti potrebna još tri Australijan opena da prestigne Rodžera Federera. Ili dve i po godine, ako možda stigne do četvrtfinala. U tom slučaju bi Novak imao 38 godina, tako da nisam siguran da će se to i dogoditi. Ali, trenutno deluje neuništivo“, rekao je Trolop.
Dakle, koliko god da je Novak neprikosnoven, da je osvojio čak 10 titula u Australiji, strani novinari pronalaze neke manje bitne rekorde u kojima Nole nije najbolji.
Čak, kako igra Srbin, nije isključeno da obori i ovaj od Federera.
I ne samo da Novak mora da juri rekorde u muškoj konkurenciji, već mu nameću i rekorde u ženskoj konkurenciji gde je oduvek bili lakše stići do velikih brojeva.
Naime, isti novinar kaže da Novak juri rekorde Monike Seleš i Magaret Kort.
„Monika Seleš je pobedila na 33 vezana meča, ali se ne sećam da je li je to bil Open era. Novak je trenutno vezao 28 pobeda na Australijan openu i može da je pretekne već sledeće sezone, sa četvrtfinalom bi je sustigao. Možemo da idemo i dalje. Margaret Kort je vezala 37 pobeda od 1960. do 1968., ali to je bilo pre Open ere. Ipak, to je rekord svih vremena. Za to će Novaku biti potrebne još dve titule u Australiji“, rekao je Trolop.
Podsećanja radi, najbolji teniser planete započeo je danas 377. nedelju na vrhu ATP rang-liste, čime je izjednačio apsolutni rekord koji je u vlasništvu legendarne Nemice Štefi Graf.
Suština je da bi Đoković i mnogo ranije prestigao Štefi Graf, ali znamo šta se sve dešavalo i sa Vimbldonom i Australijan openom. Isto važi i za rekorde u Australiji gde mu prošle godine nije dozvoljeno da se takmiči iako je bio prvi favorit.
Koliko god da Novak obori rekorda, uvek mu nađu neki koji nije. Ma koliko bio manje važan.
Jelena Ribakina - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2023
SPORT
Moskovljanka na meti napada – gotovo godinu dana kasnije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala