- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Sistem je „ukočio“ proces – ali nije mogao da utiče da Novak postane besmrtan

© AP Photo / Mark BakerNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2023
Pratite nas
Novak Đoković, najbolji teniser planete, započeo je 377. nedelju na vrhu ATP rang-liste, čime je izjednačio apsolutni rekord koji je u vlasništvu legendarne Nemice Štefi Graf.
Jedino je ona do sada bila usamljena na vrhu liste i imala najviše nedelja provedenih na prvom mestu, a sada joj se tu pridružio „mali od Srbije“ koji je izašao iz stada i koji voli da menja stvari i da kroji neku novu istoriju.
Priča Novak van terena, ali i najglasniji je kad izađe na njega i kada ko od šale redom razbija rivale. Suština je da bi Đoković i mnogo ranije izjednačio, zatim i prestigao rezultat čuvene Nemice da ga sistem nije "ukočio", odnosno da mu nisu oduzimani i zamrzavani bodovi zbog nemogućnosti da učestvuje na Grend slemovima, Mastersima i pojedinim turnirima zbog odluke da se ne vakciniše protiv virusa korona.
Ipak, i pored svega toga, uprkos svim nepravdama koje je preživeo - Srbin se vratio jači nego ikad i ove sezone je s povredom zadnje lože uspeo da počisti konkurenciju u Melburnu, da stigne do jubilarne 10. titule na Australijan openu i dođe do ukupno 22. najvećeg trofeja, čime se izjednačio sa Nadalom, trasirajući sebi put ka prvom mestu ATP liste.
Karlos Alkaras - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2023
SPORT
„Španski tajfun“ se vratio i korak bliže je Medvedevu i Nadalu
I Đoković je sada izbrojao do 377, a već naredne sedmice će postati vladar apsolutnog rekorda, što je on svakako i zaslužio - i to mnogo ranije.
Novak Đoković na najnovijoj ATP listi ima 7.070 bodova, iza njega se nalazi talentovani Španac Karlos Alkaras koji se oporavio od povrede i osvojio je turnir iz Serije 250 u Buenos Ajresu.
Treći je Grk Stefanos Cicipas, četvrti Norvežanin Kasper Rud, sledi Rus Andrej Rubljov, te Španac Rafael Nadal, Amerikanac Tejlor Fric, Kanađanin Feliks Ože-Alijasim, Danac Holger Rune i Poljak Hubert Hurkač.
Od srpskih napredak od tri pozicije zabeležio je Miomir Kecmanović, uprkos porazu u finalu Delrej Biča od Amerikanca Tejlora Frica. Miša je bio 33. reket sveta, a sada je ravno 30.
Laslo Đere je zadržao 57. poziciju, dok je Filp Krajinović deset mesta iza njega.
U Top 100 nalazi se i Dušan Lajović, koji je trenutno 80. teniser planete.
Inače, kada je rekord Novaka Đokovića i Štefi Graf po broju nedelje provedenih na vrhu u pitanju – 377, treba istaći da je Martina Navratilova treća na toj listi sa 322 sedmice na vrhu, sledi Serena Vilijams koja je bila 319 nedelja prva.
Švajcarac Rodžer Federer je peti na večnoj listi sa 310 nedelja kao prvi na svetu, slede Pit Sampras sa 286 nedelja, te Ivan Lendl (270) i Džimi Konors (268).
Nema dileme da će srpski i svetski broj jedan Novak Đoković nastaviti da uvećava apsolutni rekord, uprkos svim nepravdama i vetrenjača protiv kojih se bori iz nedelje u nedelju i uspeva da izađe kao veliki pobednik.
► Pogledajte emisiju Miljanov korner.
Novak Đoković i Rodžer Federer - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2023
SPORT
„Oko Novaka je crni oblak“ – patili su zbog Federera, a lagali o Đokoviću
Danil Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2023
SPORT
Buđenje Medvedeva – Rus „okrenuo“ Italijana za 16. titulu
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2023
SPORT
Koliko može Đoković – i šta je Nadal radio na Federerovom oproštaju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala