- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Vašar je samo vašar, a „ringišpil iz Sombora“ je nešto što Amerika mora da poštuje

© AP Photo / Rick BowmerNikola Jokić
Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2023
Pratite nas
Prošao je još jedan Ol-star meč u kojem je Amerika dobila šou koji je želela, usput je i potcenila u tom svom vašaru najboljeg košarkaša sveta Nikolu Jokića, koji je posle svega na konferenciji za medije kratko prokomentarisao: „Nije ovo za mene“.
Tim Janisa Adetokumba pobedio je Tim Lebrona Džejmsa 184:175 u meču bez odbrana, ali je u „utakmici svih zvezda“ izostao čuveni „somborski ringišpil“ koji vozi Ameriku godinama unazad.
„Nevidljiv“ je praktično bio skromni Srbin, prepustivši drugima da vode glavnu reč na parketu. Uglavnom, domaćim košarkašima Lebronu Džejmsu, Demijanu Lilardu, novom rekorderu po broju postignutih poena na Ol-star meču Džejsonu Tejtumu – 55 poena.
Tek četiri poena uz pet skokova i šest asistencija za 20 minuta provedenih u igri, jasan su pokazatelj da skromni Somborac nije želeo po svaku cenu da bude deo američkog vašara, koji predstavlja zabavu za sve one koji su platili kartu i došli da vide „sve zvezde" na jednom mestu u Saveznoj državi Juti.
Uz sav respekt prema Americi, NBA ligi i svim tim zvezdama, Jokić je odlučio da se drži po strani. Prema rečima njegovog trenera Majkla Melouna, koji je s klupe vodio Tim Lebron Džejms, osećao se malo loše jer ga je „kralj“ izabrao tek kao sedmog pika na Ol-star draftu, neposredno pred meč.
„Oseća se loše Jokić jer nije shvatio da je i Lauri Markanen bio i dalje na bini. Mislio je da je poslednji pik“, istakao je Meloun na konferenciji.
Pitali su američki mediji i Nikolu Jokića šta misli o „nepoštovanju" Lebrona Džejmsa, koji ga je poslednjeg izabrao u svoj tim, ali je srpski košarkaški genije i od toga napravio šou.
„Ni sam sebe ne bih izabrao. Nije ova utakmica za mene", rekao je Jokić i poentirao.
Verovatno se nadmeni Amerikanci nisu nadali takvom odgovoru, već su očekivali da će „planuti" ili nešto loše reći o kapitenu svog Ol-star tima Lebronu Džejmsu, ali Jokić je još jednom pokazao koliko je skroman, prebacivši sve na šalu.
Činjenica je da Amerika, NBA liga i Lebron Džejms moraju da pokažu više poštovanja prema čoveku koji neprestano ispisuje istoriju NBA lige i ruši veliki broj rekorda. Reč je o dvostrukom uzastopnom MVP-ju, koji je na putu da prigrli i treći trofej namenjen najboljem košarkašu sveta.
A Jokić, ne sili, rekordi sami padaju pred njim. I to je ono što ga čini drugačijim, jedinstvenim. Svesni su toga i njegovi rivali iz NBA lige, neki od njih su javno pričali o tome neposredno pred Ol-star meč. Prednjače izjave Donovana Mičela i Zajona Vilijamsona.
„Mislim da Jokića treba više ceniti. Čini mi se da njega baš ne poštuju, a on je osoba koja konstantno, svake večeri pruža maksimum za svoju ekipu. Mislim da i on zaslužuje više poštovanja u toj priči, ali ako bih morao da biram i vidim šta Jokić i Džoel (Embid) rade kao tandem, on definitivno zaslužuje poštovanje. Naravno da bih i ja voleo da osvojim MVP nagradu, ali ne mogu da lažem... Ne znam da li ste gledali šta radi Jokić, to je j***no neverovatno. Ne znam koliko ljudi je osvojilo MVP priznanje triput zaredom. Verujem da sam i ja u toj raspravi, ali Nikola Jokić je sa druge planete“, nizao je Mičel komplimente na račun srpskog košarkaškog genija.
I Zajon Vilijamson, snažni centar Nju Orleans Pelikansa imao je samo reči hvale za najboljeg košarkaša NBA lige i Denvera.
„Hoćete da vam kažem ko je najbolji košarkaš trenutno na svetu i da posle moram da igram protiv te osobe?, Reću ću vam da je to Nikola Jokić. Beleži prosečno tripl-dabl, njegov tim je prvi u Zapadnoj konferenciji“, kratko i jasno je objasnio američkim novinarima Zajon.
Upravo u izjavama, odgovorima dvojice američkih košarkaša leži suština da Amerika mora da pokaže više poštovanja prema "ringšpilu iz Sombora" koji nije želeo da bude deo vašara u Solt Lejk Sitiju.
Ali, ne jer su drugi tako želeli, već je on tako odlučio!
► Pogledajte emisiju Miljanov korner.
Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2023
SPORT
Jokić napravio šou pred Ol-star – bio je primoran zbog nepoštovanja „kralja“ /video/
Američki košarkaš Dža Morent  - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2023
SPORT
Ko se to zaigrao – laserom?!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala