- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mediji: Zapad nije uspeo da Afriku okrene protiv Rusije

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaRuska vojska u Ukrajini
Ruska vojska u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2023
Pratite nas
Zapadni lideri su iskoristili sastanak svetskih elita u Minhenu kako bi dokazali da konflikt u Ukrajini predstavlja opasnost za svet, a ne samo za Evropu. Zemlje „globalnog juga“, kome pripadaju zemlje Afrike i Latinske Amerike su mnogo više zabrinute zbog inflacije i prehrambene bezbednosti nego zbog ukrajinskog sukoba, piše „Fajnenšnal tajms“.
List navodi da se zemlje u razvoju odnose prema zapadnim državama sa nepoverenjem, između ostalog i zbog njihovog odbijanja da plate odštetu koja je nastala usled klimatskih promena i nespremnosti da dele vakcine protiv virusa korona na početku pandemije.
Navode se reči šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja, koji je ranije priznao „problematičnu prošlost“ Zapada i globalnog juga, govoreći o evropskom kolonijalizmu u Africi i zapadnoj podršci diktaturama u Latinskoj Americi.
Ministar inostranih poslova Brazila Mauru Viejra je nastupajući na Minhenskoj konferenciji izjavio da svet mora da potraži rešenje za konflikt u Ukrajini i dodao da se ne može samo govoriti o ratu.
Potpredsednica Kolumbije Fransija Markes je navela da ne želi da razmatra ko će biti pobednik ili gubitnik u ratu. Izrazila je nadu da će se Evropa više fokusirati na borbu protiv klimatskih promena. Premijerka Namibije Sara Kugongelva-Amadila rekla je da je zainteresovana za „rešavanje problema, ali ne i za prebacivanje krivice“.

List takođe ukazuje na kontroverzni stav Kine, čije obećanje da će u narednim danima predstaviti mirovni plan za Ukrajinu već izaziva skepticizam evropskih i američkih zvaničnika.
Predsednik Francuske Emanuel Makron je na konferenciji 17. februara izjavio da je Rusija više volela razvoj sukoba u Ukrajini nego mirovne sporazume i trebalo bi da bude poražena.
„Sada nije vreme za mirovni dijalog, jer imamo Rusiju koja je izabrala rat, preferirala je intensifikaciju. Kratkoročni zaključak je da Rusija ne može i ne bi trebalo da pobedi u ratu i ruska agresija bi trebalo da bude pobeđena. Ne možemo da se pomirimo sa upotrebom sile“, rekao je on.
Potpredsednica Sjedinjenih Američkih Država Kamala Haris je izjavila da nijedna zemlja na svetu nije bezbedna kada jedna zemlja narušava suverenitet i teritorijalni integritet druge zemlje. Predsednik Minhenske konferencije za bezbednost Kristof Hojsgen je ukazao da zapadne zemlje imaju više strpljenja nego ruski predsednik Vladimir Putin.

Vladimir Putin smatra da je pobeda Rusije u Ukrajini neizbežna.
„Postoji nekoliko stvari koje se nisu izgubile i koje su u osnovi naše pobede - to je jedinstvo i kohezija ruskog i uopšte multinacionalnog ruskog naroda“, izjavio je on.
Predsednik Rusije je u decembru priznao da je pojava rezultata vojne operacije dugotrajan proces.
Minhenska bezbednosna konferencija - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2023
RUSIJA
Predsednik Minhenske konferencije: Zapad bezuspešno hteo da ostavi utisak na Putina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala