Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić u poseti Abu Dabiju

© Tanjug / RADE PRELICAleksandar Vučić i Mohamed bin Zajed
Aleksandar Vučić i Mohamed bin Zajed - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić od danas do 22. februara boraviće u radnoj poseti Abu Dabiju, na poziv šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana, predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata.
Vučića su na aerodromu dočekali državni ministar zadužen za ekonomiju i trgovinu pri Ministarstvu spoljnih poslova UAE Ahmed Ali el Sajeg, brigadni general Abdula el Nakbi, ambasador UAE u Beogradu Mubarak el Daheri, uz počasnu gardu UAE.
U delegaciji sa predsednikom Vučićem su ministar odbrane Miloš Vučević i pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović
Vučić će u Abu Dabiju prisustvovati otvaranju Međunarodnog sajma naoružanja IDEX, na kojem učestvuju i predstavnici namenske industrije Republike Srbije.
„Izuzetan je osećaj kada nakon naporne nedelje, opterećene teškim temama, na poziv prijatelja Mohameda bin Zajeda dođete u predivnu zemlju, uz toplu dobrodošlicu ljubaznih domaćina“, piše na zvaničnom Instagram* nalogu predsednika Vučića.
On ističe da je srećan i počastvovan što i Srbija učestvuje na šesnaestom Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme "IDEX", koji se održava pod pokroviteljstvom Mohameda bin Zajeda.
„Hvala Vam na ovoj časti, poštovani prijatelju“, napisao je predsednik.
„IDEX 2023“ jedan je od najvećih i najznačajnijih sajmova gde se prikazuje najnovija oprema, inovacije i tehnologije u međunarodnom sektoru odbrane.
Tokom boravka u Abu Dabiju, predsednik Vučić sastaće se sa šeikom Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom, predsednikom UAE, ali i sa drugim visokim zvaničnicima.
Od 2012. godine do danas, Vučić i šeik Bin Zajed imali su više od dvadeset susreta, a poslednji put sastali su se u oktobru prošle godine u Beogradu.
„Muhamed bin Zajed iskreni je prijatelj Srbije i u teško vreme“, rekao je predsednik Vučić tokom posete šeika našoj zemlji.
Njih dvojica tada su razgovarali o nafti, geopolitičkoj situaciji, investicijama, ali o kreditu od milijardu dolara po povoljnoj kamatnoj stopi od tri odsto, koji je Srbija dobila u septembru prilikom posete predsednika Vučića Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
Ta poseta je bila prva zvanična poseta predsednika u drugom predsedničkom mandatu i tom prilikom, osim sporazuma o finansijskoj podršci, potpisano je još devet sporazuma.
Tokom posete, predsednik Vučić obići će Institut G42, gde će razgovarati sa njihovim predstavnicima.
G42 se bavi razvojem veštačke inteligencije u nizu industrija, između ostalog u državnom sektoru, zdravstvu, ekonomiji, ugostiteljstvu i turizmu. Grupa 42 posluje širom Ujedinjenih Arapskih Emirata, Centralne Azije, Bliskog Istoka i Severne Afrike, preneo je Tanjug.
*(Aktivnosti „Meta“ - društvene mreže Fejsbuk i Instagram zabranjene su u Rusiji kao ekstremističke)
Predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Muhamed bin Zajed i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Abu Dabiju - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2022
SRBIJA
Vučić objasnio zašto predsednik Emirata poštuje Srbiju /video, foto/
Aleksandar Vučić i šeik Muhamed bin Zajed. - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2022
SRBIJA
Srbija i Ujedinjeni Arapski Emirati potpisali sporazum vredan milijardu dolara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala