- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska vojska u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Zelenski uveo nove sankcije građanima Rusije; Uništena baza ukrajinskih dronova

Pratite nas
U toku je 361. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Nastavljaju se žestoke borbe za Artjomovsk (Bahmut). Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da nikad neće podržavati scenario uništenja Rusije. Generalni sekretar SAD Entoni Blinken obećao je novi paket vojne pomoći Ukrajini.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:55 19.02.2023
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Zelenski: Ukrajinske snage neće braniti Bahmut po svaku cenu
21:39 19.02.2023
Vazdušno-kosmičke snage Rusije izvele su večeras seriju napada na privremenu bazu ukrajinske vojske u Avdejevki.
Avijacija je koristila bombe FAB-500.
Napad je snimljen uz pomoć savremenog ruskog optičko-elektronskog izviđačkog kompleksa „Ironija“.
21:21 19.02.2023
Makron: Pariz će podržati mirovni plan Kijeva
Francuski predsednik Emanuel Makron uverio je ukrajinskog kolegu Vladimira Zelenskog tokom telefonskog razgovora da će Pariz podržati mirovni plan Kijeva na međunarodnoj sceni, prenosi agencija Frans pres, pozivajući se na informacije iz Jelisejske palate.
„Makron je ponovo potvrdio svoju posvećenost mirovnom planu od 10 tačaka koji je predložio Zelenski i uverio ga da će podržati ovaj plan na međunarodnoj sceni na budućim diplomatskim sastancima“, navodi se u saopštenju.
Tokom telefonskog razgovora Zelenski i Makron su razgovarali i o potrebama za povećanjem vojne podrške Ukrajini, za koju su se izjasnili lideri EU i NATO-a tokom Minhenske bezbednosne konferencije, dodaje se u saopštenju.
19:32 19.02.2023
Jedna osoba poginula je u današnjem granatiranju Vorošilovskog okruga u Donjecku, dok je ranjeno 11, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.
19:24 19.02.2023
Nove sankcije SAD protiv Rusije odnosiće se na energetski sektor i vojno-industrijski kompleks, piše agencija Blumberg.
18:46 19.02.2023
Zelenski uveo nove sankcije građanima Rusije
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je ukaz kojim stupa na snagu odluka Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine da se uvedu sankcije protiv 333 državljanina Rusije, uključujući finansijere, bankare, među kojima i najviše rukovodstvo „Alfa banke“.
Na spisku se nalaze menadžeri „Alfa banke“ Vladimir Sokolov, Aleksej Čuhlov, Ivan Pjatkov i Vladimir Voejkov, kao i biznismen Oleg Sisujev.
Zelenski je takođe uveo i sankcije Moskovskoj berzi.
Sankcije se uvode na period od 10 godina. Njima se, između ostalog, predviđa blokada imovine, ograničenje ili potpuni prekid trgovinskih operacija, zabrana učešća u privatizaciji i zakup državne imovine.
16:31 19.02.2023
Zastava Rusije na zgradi Ministarstva odbrane - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruska vojska: Kijev priprema provokaciju sa radioaktivnim supstancama
15:19 19.02.2023
Borelj: Ukrajina je član evropske porodice, ali neće postati članica EU preko noći
Ukrajina je član evropske porodice, ali članstvo u Evropskoj uniji ne može da se desi preko noći, izjavio je šev evropske diplomatije Žozep Borelj na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.
„Ukrajina je član evropske porodice“, rekao je Borelj i dodao da će „budućnost Ukrajine biti u Evropskoj uniji“.
Prema njegovim rečima, evropski lideri već su navodili da će „Ukrajina i Moldavija, a kasnije i Gruzija biti članice Evropske unije i proces je otvoren“.
„Međutim, nemojte očekivati da će to biti urađeno preko noći, a da se ne ispune neki zahtevi“, precizirao je Borelj.
15:15 19.02.2023
Češka je za godinu dana Ukrajini donirala neiskorišćen vojni materijal iz zaliha nacionalne vojske u vrednosti od više od 4,8 milijardi kruna (oko 220 miliona dolara), objavio je portal „Češke novine“, pozivajući se na pres-službu Ministarstva odbrane zemlje.
„Za period od posle 24. februara 2022. Češka je Ukrajini donirala više od 4,8 milijardi kruna neiskorišćenog vojnog materijala iz zaliha nacionalne vojske. Češka odbrambena preduzeća takođe šalju oružje u Ukrajinu. Prošle godine su u Ukrajinu izvezla vojni materijal u vrednosti od više od 50 milijardi kruna (oko 2,2 milijarde dolara). Za svoju pomoć (Kijevu) Češka je u januaru 2023. dobila prvu kompenzaciju od EU, sredstva za modernizaciju češke vojske obećao je i Vašington. Sjedinjene Američke Države i Holandija već su zajednički platile modernizaciju 90 čeških tenkova T-72V“, navodi se u saopštenju.
U okviru različite pomoći Kijevu u Češkoj je takođe lečeno i na desetine ukrajinskih vojnika. Osim toga, u Češkoj se obučavaju ukrajinski vojnici i remontuje ukrajinska vojna tehnika.
14:10 19.02.2023
Ukrajinske snage ispalile su u dva minuta 40 raketa iz višecevnih raketnih bacača na Donjeck, saopštili su u DNR.
13:43 19.02.2023
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
„Tajms“ otkriva šta se događa u bunkeru Zelenskog
13:20 19.02.2023
Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Ruske Federacije:
▪ „Južna“ grupacija Ruske Federacije uništavala je oko 250 ukrajinskih vojnika;
▪Uništena je ukrajinska baza bespilotnih letelica u Hmeljnickoj oblasti;
▪Avijacija i artiljerija Ruske Federacije izvele su napade na pozicije protivnika u 118 područja;
▪Ruska PVO oborila je 6 ukrajinskih dronova;
▪Oružane snage RF uništile su tri haubice Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Hersona;
- Oružane snage RF uništile su četiri skladišta oružja Oružanih snaga Ukrajine u Hersonskoj oblasti i u regionu;
- Ruske oružane snage su pogodile komandne centre 102. brigade teritorijalne odbrane i 72. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u oblasti DNR i Zaporožja;
- Oružane snage RF uništile su skladište municije Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Donjecka.
12:24 19.02.2023
Predsednik Vladimir Putin, u obraćanju Saveznoj skupštini, obratiće pažnju na specijalnu vojnu operaciju, sada svi čekaju ocenu onoga što se dešava, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov televiziji „Rusija 1“.
Kako je istakao, Putin će u svom govoru oceniti napredak specijalne vojne operacije u Ukrajini, kao i situaciju na međunarodnoj areni i govoriti o perspektivama razvoja Rusije.
Portparol Kremlja je dodao da se „sada ceo naš život“ vrti oko teme ukrajinskog sukoba i da vojna operacija u Ukrajini „na ovaj ili onaj način“ utiče na živote Rusa.
„Treba očekivati da će joj predsednik posvetiti mnogo pažnje“, dodao je Peskov.
Obraćanje predsedniak Rusije će se održati 21. februara.
11:59 19.02.2023
Kolektivni Zapad nije spreman za mirovne inicijative o rešenje ukrajinske krize, pa je malo verovatno da će američki predsednik Džozef Bajden prihvatiti predlog beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka da se u Minsku održi trilateralni samit Rusija-SAD-Belorusija, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
"Malo je verovatan nekakav reciprocitet i odgovor na takvu inicijativu bar nekog iz kolektivnog Zapada. Iz Vašingtona smo čuli izjave da se Bajden, prirodno, neće nigde zaustavljati pre Poljske“, – rekao je on kanalu „Rusija 1”.
Zbog toga, Moskva ne vidi spremnost kolektivnog zapada na mirne inicijative.
11:08 19.02.2023
Jedan broj zapadnih zemalja mogao bi se pridružiti inicijativi Velike Britanije za obuku ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima NATO-a, saopštila je zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman.
„Predsednik (SAD Džozef) Bajden rekao je da u ovom trenutku F-16 možda neće biti poslati (u Ukrajinu). Ali znam da će Velika Britanija obučavati Ukrajince (da lete na zapadnim lovcima), a druge zemlje bi mogle da razmotre ovu opciju“, rekla je ona u intervjuu za Bi-Bi-Si.
10:21 19.02.2023
Članice NATO-a nisu uspele jasno da objasne svoje namere, zbog čega ih je Rusija smatrala ekspanzionističkim, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron u intervjuu za Žurnal du Dimanš.
„Za njega (Makrona) alijansa nije bila pogodno sredstvo za preispitivanje odnosa sa Rusijom, a njene članice nisu uspele da jasno objasne svoje namere, što su Rusi smatrali ekspanzionizmom“, navodi list.
U članku se napominje da ovakav stav NATO-a „delimično“ objašnjava govor ruskog predsednika Vladimira Putina na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji 2007. godine i njegove kasnije akcije.
09:56 19.02.2023
U Harkovskoj oblasti odjeknule su eksplozije, javilo je ukrajinsko izdanje Klimenko Tajm.
„Javljaju o eksplozijama u Čugujevu, u Harkovskoj oblasti“, navodi se na Telegram kanalu publikacije.
09:49 19.02.2023
Ukrajina dobija dovoljno oružja, ali malo municije, EU mora da reši ovaj problem u roku od nekoliko nedelja, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.
„Mi smo vojska Ukrajine, jer je ovaj rat izazov za našu bezbednost, egzistencijalni izazov“, rekao je on.
„Ukrajina dobija dovoljno naoružanja, ali ne i municije. To je problem, važno je da se Zelenskom manje aplaudira, ali municija je snabdevena“, dodao je on.
09:47 19.02.2023
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Blinken: Kina bi mogla da pošalje oružje Rusiji
08:05 19.02.2023
MiG-31 sa raketom Kindžal na vojnoj paradi - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2023
RUSIJA
Vojna industrija radi punom parom: Rusija povećala proizvodnju „kindžala“, helikoptera, municije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala