- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski naučnici razvili metod za otkrivanje „vesnika“ jakih zemljotresa

© AFP 2023Rihterova skala
Rihterova skala - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2023
Pratite nas
Naučnici Instituta za proučavanje Zemljine kore Sibirskog ogranka Ruske akademije nauka iz Irkutska pronašli su metod za otkrivanje predznaka jakih zemljotresa, saopštio je direktor ustanove Dmitrij Gladkočub.

„Kombinuju se dve metode – niskofrekventni šum i praćenje deformacija, odnosno radi se o podudarnosti ta dva parametra“, rekao je Gladkočub.

Prema njegovim rečima, prilikom analize podataka ranije zabeleženih potresa (poput zemljotresa u Kudari, Burjatija) otkriveni su predznaci jakih zemljotresa.

„Analizirajući taj zemljotres iz 2020. godine otkriveno je da je 10 dana pre zemljotresa primećeno višestruko povećanje intenziteta niskofrekventne buke“, rekao je naučnik, napominjući da je sličan porast deformacija zabeležen u planinskom masivu metodama deformacione analize.

Kako je saopšteno, podaci su dobijeni pomoću sistema za praćenje opasnih geoloških procesa. Gladkočub je napomenuo da je već podneta prijava za patentiranje pronalaska.
U jesen 2020. godine Institut za istraživanje Zemljine kore Sibirskog ogranka Ruske akademije nauka instalirao je na naučnim poligonima na obali Bajkalskog jezera novi kompleks opreme za praćenje opasnih geoloških procesa. Podaci koji se dobiju činiće osnovu naučne baze za razvoj temeljnih osnova za predviđanje opasnih geoloških procesa.
Zemljotres u Turskoj - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
SVET
Čudo u epicentru razornog zemljotresa: Grad koji je ostao čitav i u kom nije bilo poginulih /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala