- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Čudo u epicentru razornog zemljotresa: Grad koji je ostao čitav i u kom nije bilo poginulih /video/

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaZemljotres u Turskoj
Zemljotres u Turskoj - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
Pratite nas
Glavni heroj Turske poslednjih dana je gradonačelnik grada Erzin Okeš Elmasoglu. Iako je taj grad bio u epicentru razornog zemljotresa, u njemu nijedna zgrada nije uništena, niti je bilo poginulih, jer Elmasoglu nije dozvolio bespravnu gradnju.
Erzin, grad od 42.000 stanovnika, nalazi se u južnoj Turskoj, u centru provincije Hataj. Usled razornog zemljotresa koji se dogodio 6. februara, uništeni su objekti u svim okruzima Hataja i poginulo na desetine hiljada ljudi, osim u Erzinu.
U gradu je bilo tek nešto manjih oštećenja na kućama i džamijama, a nijedan stanovnik nije povređen.
Elmasoglu ovu pojavu objašnjava vrlo jednostavno: od trenutka svog izbora 2019, on je odlučno suzbijao svaki pokušaj nelegalne gradnje.
„Građevinske kompanije i predstavnici privrede stalno su vršili pritisak, ali nisamo dozvolio da se na teritoriji grada bilo šta gradi bez dozvole, čak ni svojim rođacima. Naravno, ljudi uvek pronađu način da grade bez dozvole i nadzora. Ali čak i ako je nemoguće to sprečiti 100 odsto, moguće je smanjiti obim. Nisam pravio kompromise, i to me je koštalo mnogo svađa sa mnogo ljudi. Ali moja savest je čista“, kaže Elmasoglu.
Posledice zemljotresa u Turskoj - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2023
DRUŠTVO
Suočili smo se sa neviđenom katastrofom: Potresno svedočenje turskog novinara /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala