- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Promenio se svet – Amerika više ne izvozi filmove nego oružje i prave ratove /video/

© Sputnik / Aleksandar MilačićDobrivoje Tanasijević u studiju Sputnjika
Dobrivoje Tanasijević u studiju Sputnjika - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2023
Pratite nas
Filmska industrija je bila najuspešniji izvoz SAD, ali danas je to oružje, ono je postalo najbitnije na svetu. Čak i balone obaraju, kaže za Sputnjik legenda Holivuda Den Tana.
„Krajem četrdesetih i početkom pedesetih, glavni u FBI je okrivio mnoge ljude u filmskoj industriji da su levičari, komunisti. Uvek kažem da je zapadni radnik više profitirao od komunizma, nego radnici u komunizmu, zahvaljujući komunizmu. Posle filma, došlo je oružje, naoružanje, ratovi. Mislim da ceo svet treba da se malo zaustavi, dodaje Dobrivoje Tanasijević.
On podseća da smo svi samo gosti na planeti i da treba da budemo prijatelji.
„Posle pada komunizma, očekivao sam da će Amerika i Rusija da budu najbolji prijatelji u svemu. Šokiran sam danas kada vidim da su oni neprijatelji ponovo. A kada bi Amerika i Rusija bile prijatelji, ceo svet bi morao da ih prati. Ovako nijednoj nije lako, nijednoj neće biti dobro. Hajde da se ujedinimo za bolje čovečanstvo.“

Holivud se promenio, film je otišao izvan osećanja

Kao dugogodišnji član Američke filmske akademije Den Tana smatra da film danas nije uticajan kao nekada i da nema veliku moć da menja svest pojedinca.
„Film nije jak kao što je bio. Holivud se promenio. Danas Holivud snima filmove sa specijalnim efektima, sa vanzemaljcima, pravi priče gde se čovek zaljubi u životinju, u biće sa natprirodnim moćima. To publika gleda. Nažalost, mislim da je filmska industrija otišla malo van osećanja. Kada ste poslednji put videli film o nekoj ljubavi, kao što je 'Doktor Živago' ili kao što su mnogi američki filmovi koje ste gledali po deset puta? Danas vam trebaju slušalice, naočare da biste uživali u filmu.“
Na promenu filmske industrije uticalo je i to što je televizija postala veoma jaka, smatra naš sagovornik.
„Pare menjaju puno stvari i to je možda dobro za sport koga ima toliko na televiziji, ali ne i za kulturu i umetnost koje su otišle unazad. Pobedio je sport, ali je takođe postao previše komericijalizovan. Neshvatljivo mi je da neko zarađuje 20, 30 miliona od igranja košarke. Promenio se svet. Sada svaki roditelj priželjkuje da ima sina sportistu. Kada sam ja bio mlad, moji roditelji su bili protiv toga da se bavim sportom. Hteli su da budem advokat, doktor, profesor“, otkriva naš sagovornik.
Ne mogu da predvidim ko će dobiti Oskara
O izboru za ovogodišnju filmsku nagradu Oskar u kome učestvuje od 1989. godine kaže da uprkos tome što se Akademija promenila – ne veruje u nameštaljke.
„Promenilo se to što ako danas kao producent snimate film, vi u scenariju morate imati Lationoamerikanca, crnca, belca, određeni broj žena, određeni broj muškaraca. Što se ovogodišnjih kandidata tiče, imamo situaciju da je za najbolju glumicu nominovana jedna Engleskinja čiji je film pazario samo 22.000 dolara. A ona je jedna od pet koje su nominovane za Oskara! Zbog toga se bune dve crnkinje koje nisu uspele da uđu u tih pet. Uvek imamo neke probleme. Akademija je otvorila svoja vrata. Pre je bilo mnogo teško da uđete u Akademiju. Ona danas ima veći broj članova, glasanje je potpuno drugačije. Svakako će biti interesantno. Ja ne mogu da predvidim ko će da pobedi.
© Sputnik / Aleksandar MilačićDobrivoje Tanasijević, Den Tana u studiju Sputnjika
Dobrivoje Tanasijević, Den Tana u studiju Sputnjika - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2023
Dobrivoje Tanasijević, Den Tana u studiju Sputnjika
Što je svet stariji, Tesla je važniji
O kampanji "Tesline godine Teslinog naroda" čiji je jedan od ambasadora misli da je neophodna budući da je Tesla u nauci ono što je danas u tenisu – Đoković.
„Ovu akciju je pokrenulo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, a podržana je od strane gradonačelnika Njujorka. Mi imamo Nobelovu nagradu, koja je svetska nagrada i o njoj se piše, ali se ne priše dovoljno o čoveku kao što je Nikola Tesla. To je genije koji je milione koje je dobio od američkih investitora potrošio da narodu bude bolje. Tesla je mnogo godina nepravedno bio zaboravljen, ali što je svet stariji, Tesla je sve poznatiji i važniji.“
O važnosti srpskog naučnika svedoče i česte polemike koje se tiču njegovog porekla: svojataju ga svi – od Amerikanaca do Hrvata. Den Tana smatra da tu jednostavno – dileme nema.
„On je uvek bio Srbin. Tu nema govora. On je rođen na teritoriji Austrougarske, otac mu je bio sveštenik, majka popadija. Da je bio Hrvat, ko bi ga rodio? U katoličkoj crkvi nema popadije.“
Maša Radović i Dobrivoje Tanasijević - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2023
Podkast
Den Tana: Imam recept za pomirenje Putina i Zelenskog /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala