- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Orban pozvao Evropu na borbu protiv inflacije, a ne Rusije

© AP Photo / Denes ErdosMađarski premijer Viktor Orban
Mađarski premijer Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2023
Pratite nas
Evropska unija trebalo bi da se fokusira na borbu protiv inflacije, a ne na uvođenje novih sankcija koje su „oružje vojne politike“ usmereno na Rusiju, ali koje nanosi štetu Evropi, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.
„Ako Brisel u svakom slučaju želi da se bori, onda treba da se bori protiv inflacije. On to ne radi... Sankcije su oružje briselske vojne politike. Ciljale su na Rusiju, ali su pogodile Evropu“, napisao je Orban na društvenim mrežama.
Prema njegovim rečima, „briselske sankcije“ su „virus“ koji je u Evropi izazvao bolest koja se zove „sankciona inflacija“.
Orban je podsetio da je EU „obećala“ da će sankcije okončati sukob u Ukrajini i da neće biti proširene na rusku energetiku, međutim, u oba slučaja dogodilo se drugačije.
„Osim toga – malo ko zna za to – u Briselu su povezali cenu gasa sa cenom struje. Uzalud smo Poljaci i mi protestovali. Na taj način, poskupljenje gasa odmah prati i poskupljenje struje, čak i ako struja nije proizvedena pomoću gasnih turbina, već korišćenjem solarne energije, energije vetra, hidroelektrana, elektrana na ugalj ili nuklearne energije“, istakao je on.
Mađarski premijer je dodao da se u njegovoj zemlji preduzimaju mere za suzbijanje inflacije i da socijalni programi rade „na zaštiti porodica i preduzeća“.
Mađarske vlasti ranije su više puta izjavljivale da neće podržati nikakve sankcije protiv ruskih energenata.
Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Rusiju zbog Ukrajine. Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je izjavio da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija Zapada, a sankcije su zadale ozbiljan udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, glavni cilj Zapada je da pogorša živote miliona ljudi. Moskva je više puta izjavljivala da će Rusija rešiti sve probleme koje joj Zapad stvara.
Mađarski premijer Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2023
RUSIJA
Orbanovo upozorenje: Evropa balansira na ivici rata sa Rusijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala