- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Predsednik Češke: Zapad treba da se suzdrži od podrške Ukrajini u planovima za osvajanje Krima

© AP Photo / Petr David JosekPetr Pavel
Petr Pavel - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2023
Pratite nas
Novi predsednik Češke Petar Pavel izjavio je da Zapad treba da se suzdrži od podrške scenarijima prema kojima Ukrajina zauzima Krim, kako bi izbegao „nepoželjne scenarije“ za sebe u budućnosti.
Komentarišući moguće rezultate rata, nakon pto je šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba izjavio da povratak Krima u Ukrajinu nema alternativu, kao ni međunarodno kažnjavanje Rusije, Pavel je izjavio da „Zapad treba da se suzdrži od podrške ovom ili onom scenariju i da treba da bude oprezan u podsticanju Ukrajine na određene rezultate“.
„Moguće je da će Ukrajina u nekom trenutku promeniti svoju viziju“, rekao je Pavel, a prenosi list „Evropska istina“.
Prema njegovim rečima, Zapad mora biti oprezan u težnji da porazi Rusiju, kako bi izbegao nepoželjne scenarije takvog poraza. Ti scenariji, kako je rekao, mogu biti i oni koje „Zapad mora izbeći“.
„Moguće je da će to dovesti do raspada Rusije... Ako se raspadne Rusija, mogli bismo da imamo više problema, jer nećemo imati s kim da pregovaramo o razoružavanju“, naglasio je Pavel.
Kijevske vlasti su u više navrata saopštavale da planiraju ofanzivnu operaciju na Krim. Savetnik šefa kancelarije predsednika Ukrajine Mihail Podoljak je izjavio da Kijev pregovara o isporukama raketa većeg dometa i avijacije kako bi mogao da izvodi napade na Krim.
Novoizabrani predsednik Češke Petr Pavel - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2023
SVET
Novi češki predsednik: Prag je za pregovore o Ukrajini čim se pojavi i najmanja šansa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala