- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Novi češki predsednik: Prag je za pregovore o Ukrajini čim se pojavi i najmanja šansa

© AP Photo / Petr David JosekNovoizabrani predsednik Češke Petr Pavel
Novoizabrani predsednik Češke Petr Pavel - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2023
Pratite nas
Novoizabrani predsednik Češke Petr Pavel podržao je ideju o mirovnim pregovorima za rešavanje sukoba u Ukrajini, ako za njih bude postojala i najmanja šansa.
„Čim se pojavi i najmanja šansa za mirovne pregovore, hajde da ih podržimo“, rekao je Pavel u intervjuu za „Bi-Bi-Si“. Istovremeno, prema njegovom mišljenju, „sa ruske strane za to nema nikakvih naznaka“.
Predsednik Češke istakao je da Ukrajina zaslužuje da „postane deo zajednice demokratskih zemalja“ nakon završetka sukoba, uključujući i mogućnost da uđe u NATO.
„Ukrajinski vojnici će verovatno biti najiskusniji vojnici u Evropi“, dodao je on.
Pavel je takođe izrazio snažnu podršku vojnoj pomoći Zapada Kijevu, rekavši da ne bi trebalo da bude „skoro nikakvih ograničenja“ u vezi sa tim šta se od naoružanja predaje. Za njega slanje zapadnih lovaca, kao što su F-16, „nije tabu“, ali nije siguran da avioni mogu biti isporučeni u vremenskom okviru koji će biti koristan za Kijev.
Istovremeno se češki lider ne slaže sa stavom nekih evropskih država da se isporuke Ukrajini mogu smatrati kao eskalacija.
„Nemamo alternativu“, konstatovao je on.
Moskva je više puta isticala da je spremna za pregovore, ali je Kijev uveo njihovu zakonsku zabranu. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ranije je na samitu G20 rekao da „neće biti Minska 3“. portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je da takve reči „apsolutno potvrđuju“ stav Kijeva da ne želi da pregovara. Zapad stalno poziva Rusiju na pregovore, za koje Moskva pokazuje spremnost, ali istovremeno Zapad ignoriše stalna odbijanja Kijeva da pregovara.
Isporuke zapadnih tenkova Ukrajini kaver - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2023
MULTIMEDIJA
INFOGRAFIKA Koliko će zapadnih tenkova biti isporučeno Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala