Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Opasne poruke iz Prištine: Srpski rasizam; Vučić, Dačić i Dodik agresivni posrednici Rusije

Donika Gervala Švarc - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2023
Pratite nas
Ministarka spoljnih poslova tzv. Kosova Donika Gervala-Švarc ponovila je danas da su privremene prištinske institucije spremne da prihvate francusko-nemački predlog kao osnovu za dalje razgovore sa Beogradom, ali je rekla da Priština neće dopustiti „drugu Republiku Srpsku“.
Ona je ponovila i stav Prištine da je formiranje Zajednice srpskih opština u suprotnosti sa tzv. „ustavom Kosova“.
U intervjuu za bosanskohercegovačku agenciju FENA Gervala je rekla i da se Priština fokusira na konačni sporazum koji bi trebalo da rezultira obostranim priznanjem i ocenila da bi međunarodno priznavanje, kako je navela, „realnosti nezavisnosti Kosova“ bio „signal nacionalistima u Srbiji da destabilizacija susednih država nije recept za uspeh“.
Tvrdi i da je vlada u Prištini sposobna je da „osigura bezbednost i vladavinu zakona i na severu KiM“, uprkos kako kaže, „nasilnim kriminalnim strukturama koje pokušavaju da zastraše Srbe, Albance i druge građane koji žive u tom delu države“.
„Ovo je pravo pitanje za sve, uključujući Zapad: Koliko smo spremni i koliko još dugo možemo da tolerišemo sve agresivniju Rusiju i njene sve agresivnije posrednike na Balkanu u rasponu od Vučića i Dačića do Dodika?“, rekla je Gervala-Švarc.
Srbiju je nazvala „slonom u sobi“ i o tome, kaže, svi moraju da razgovaraju, a uzrok problema Srbije s Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Severnom Makedonijom i tzv. Kosovom je tvrdi, „rasistička ideologija srpske nadmoći“, preneo je Tanjug.
Badnje jutro na severu Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2023
SRBIJA
Kurtijev inat ide u prilog Srbiji: Još jedna država povukla priznanje Kosova
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala