Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kurtijev inat ide u prilog Srbiji: Još jedna država povukla priznanje Kosova

© Sputnik / Teodor AnastasijevićBadnje jutro na severu Kosova
Badnje jutro na severu Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2023
Pratite nas
Što Aljbin Kurti bude više izbegavao da ispuni međunarodne obaveze u koje spada i formiranje Zajednice srpskih opština, to će više država videti da smo mi u pravu i preći na našu stranu, uveren je analitičar Stevica Deđanski.
Na kraju prvog dana Minhenske bezbednosne konferencije predsednik Srbije Aleksandar Vučić obelodanio je vest da smo "u posedu smo još jedne note za povlačenje priznanja, ali da je dogovor sa tom zemljom da sačekamo desetak dana. To je 27. ili 28. zemlja koja je povukla priznanje Kosova".
Profesor dr Stevica Deđanski iz Instituta za razvoj međunarodne politike kaže da ova vest ima dodatnu težinu jer je usledila pred predstojeći sastanak Aljbina Kurtija i srpskog predsednika 27. februara, na kojoj će se ,podseća on, govoriti o ZSO.
„Ova vest pokazuje dve važne stvari: prvo, da su lažne optužbe na unutrašnjem planu da se radi na tome da Srbija hoće da prizna Kosovo ili da prištinske vlasti pusti u Ujedinjene nacije, jer da je tako niko ne bi radio na otpriznavanju,“ ističe naš sagovornik.

Srbija ne sedi skrštenih ruku

Druga bitna stvar vezana za ovu vest, prema rečima Deđanskog, odnosi se na to da Srbija ne sedi skrštenih ruku.
„Čak i kada izgleda da sedimo i čekamo šta će se dalje dešavati u daljem procesu pregovora, očigledno je da Srbija radi na tome da ojača svoju poziciju. Sa naše strane mi smo spremni za razgovore, mi ispunjavamo naše obaveze, a dok čekamo da neko urazumi Aljbina Kurtija, i tu pre svega mislim na njegove mentore, mi radimo na tome da u skladu sa međunarodnim pravom ostvarimo interese Srbije,“ objašnjava Deđanski.
Kako kaže, što se više Kruti bude bunio protiv formiranja ZSO, mi smo u boljoj poziciji.
„Drugim rečima, što se on bude više protivio ispunjavanju međunarodnih odluka u koje spada i ZSO, mi imamo čvršću poziciji, a mislim i da među ostalim zemljama u svetu time raste ugled Srbije. Tako da oni neka rade svoj posao, mi ćemo svoj, odnosno, da branimo interese naše zemlje i teritorijalni integritet Srbije i da ne odstupamo od toga da se poštuje međunarodno pravo,“ ističe Deđanski.
Podsećanja radi, u januaru ove godine na godišnjoj konferenciji predsednik Srbije je rekao da trenutno 106 država ne priznaje nezavisnost Kosova, da ga priznaje 84, a da tri države „nisu načisto“.
Tada je otkrio i da su Somalija, Burkina Faso, Gabon, Esvatini, Libija, Gvineja, Antigva i Barbuda, Sveta Lucija i Maldivi povukli priznanje nezavisnosti Kosova.

Korisni susreti u Minhenu

Vučić je posle sastanka u Minhenu sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i kancelarom Nemačke Olafom Šolcom rekao da je o razgovarano o „neophodnosti formiranja“ Zajednice srpskih opština (ZSO), a Makron i Šolc su istkali da znaju koje su to „linije koje Srbija neće da pređe".
Vučić je rekao da je Srbija u Minhenu „naišla na poštovanje i SAD, i Nemačke, i Francuske", i da je na sastanku sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom sa kojim je razgovarao i o dijalogu Beograda i Prištine i o odnosima Srbije i SAD, naišao na razumevanje, uz podsećanje da su „Amerikanci bili jedni od retkih koji su želeli da čuju primedbe Srba kada su na putevima (na severu Kosova) bile postavljene barikade".
Vučić se danas u Minhenu sastao i sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2023
SRBIJA
Vučić: Imamo notu još jedne zemlje o povlačenju priznanja nezavinosti Kosova
Entoni Blinken i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2023
SRBIJA
Vučić se sastao i sa Blinkenom; Razgovor sa Makronom i Šolcom ozbiljan
Entoni Blinken i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2023
SRBIJA
Vučić sa Blinkenom: Potvrdili smo sve bolje bilateralne odnose
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala