- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Neviđeno forsiranje antiruske retorike: Blinken optužio Moskvu za pokušaje destabilizacije Kišinjeva

© AFP 2023 / Daniel MihailescuMoldavska zastava ispod Trijumfalne kapije u Kišinjevu
Moldavska zastava ispod Trijumfalne kapije u Kišinjevu - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2023
Pratite nas
Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je da je Vašington zabrinut zbog pokušaja Rusije da destabilizuje moldavsku vladu.

„Podržavamo veoma važne reforme koje sprovode predsednica i vlada. Istovremeno, duboko smo zabrinuti zbog pokušaja iz Rusije da se vlada destabilizuje. Cenimo napore Moldavije da se zaštiti od toga", rekao je Blinken nakon sastanka sa predsednicom Moldavije Majom Sandu na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Kako je dodao, sa predsednicom Moldavije razgovarao je i o ekonomiji, energetskoj krizi i problemima u oblasti bezbednosti sa kojima se suočava Moldavija. To je potvrdila i Sandu.
„Razgovarali smo o bezbednosnim problemima sa kojima se suočavamo mi i ceo region, kao i o naporima vlasti u Kišinjevu da ojačaju vladavinu prava, modernizuju ekonomiju i osiguraju bezbednost naših građana“, kazala je Sandu.

Neviđeno forsiranje antiruske retorike

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova smatra da se politika Kišinjeva prema Moskvi neće promeniti nakon formiranja nove vlade, ali da Rusija ostaje otvorena za razvoj bilateralne saradnje u korist građana obe zemlje.
Moldavski parlament imenovao je novu vladu na čijem je čelu bivši ministar unutrašnjih poslova zemlje Dorin Rečan.
„Pomno smo pratili formiranje nove vlade u Moldaviji. Obratili smo pažnju na to da je ovaj proces pratilo neviđeno forsiranje antiruske retorike od strane zvaničnog Kišinjeva na osnovu nepotkrepljenih informacija o nekakvom ruskom planu za destabilizaciju situaciju u zemlji koji je dobijen iz Kijeva. Uvereni smo da niko od razumnih ljudi u Moldaviji nije poverovao u još jednu laž“, istakla je Zaharova.
Moskva je, dodala je, više puta naglašavala da zapadni pokrovitelji aktuelnog rukovodstva Moldavije samouvereno vode zemlju putem Ukrajine i baltičkih država.
„Koriste se isti šabloni – zabrana nepodobnih medija, progon političkih protivnika, ograničavanje sfere gde se upotrebljava ruski jezik, pokušaji falsifikovanja naše zajedničke istorije, veštačko ograničavanje političkih, trgovinskih, ekonomskih i humanitarnih kontakata sa Rusijom, odstupanje od neutralnog statusa koji je garancija suvereniteta, stabilnosti i bezbednosti republike. Takav politički kurs moldavskih vlasti ne odgovara interesima naših naroda“, dodala je Zaharova.
Ujedno je istakla da ruska strana ostaje otvorena za razvoj konstruktivne i pragmatične bilateralne saradnje u korist građana Rusije i Moldavije.
Zastava Moldavije - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2023
SVET
Dodvoravanje Zapadu: Šta stoji iza optužbi da Rusija sprema državni prevrat u Moldaviji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala