- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Dodvoravanje Zapadu: Šta stoji iza optužbi da Rusija sprema državni prevrat u Moldaviji

© AFP 2023 / SERGEI GAPONZastava Moldavije
Zastava Moldavije - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2023
Pratite nas
Optužbama protiv Rusije da navodno planira državni prevrat u Moldaviji moldavska predsednica Maja Sandu pokušava da skrene pažnju sa ekonomske krize koja tamo vlada, ali i da zaradi političke poene i dodvori se kolektivnom Zapadu, ocenjuju za Sputnjik ruski i moldavski eksperti.
Sanduova je izjavila da Rusija navodno planira da upotrebi strane sabotere da bi srušila rukovodstvo njene zemlje, zaustavi njeno pridruživanje Evropskoj uniji i iskoristi to u sukobu protiv Ukrajine.

Sandu skreće pažnju sa ekonomskog krize

Međutim, kako kaže za Sputnjik moldavski političar i deputat Bogdan Cirdja, izjava moldavske predsednice povezana je sa ekonomskom krizom u Moldaviji.
„Situacija u Moldaviji je izuzetno teška. U ovoj zemlji vlada velika kriza. Nema ekonomskog rasta. Nema više ni jeftinog gasa, benzina i nafte iz Rusije. I ovim izjavama Sandu plaši narod. Ona bi htela da stanovnici poveruju da je rat na pragu i da ne treba da razmišljaju o platama i penzijama“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Sa ovom ocenom slaže se i predsednik Javnog saveta „Za slobodnu otadžbinu“ Igor Tuljancev. Prema njegovim rečima, Sandu pokušava da skrene pažnju sa gorućih problema sa kojima se narod Moldavije trenutno suočava.
„U početku njene političke karijere Sandu je govorila o ekonomskom rastu, borbi protiv kriminala i oslobađanju zemlje od korumpiranih službenika. Tvrdila je da će ova zemlja procvetati. Međutim, u državi se povećao nivo korupcije, inflacija iznosi oko trideset procenata. Nema nikakvih reformi u oblasti medicine, obrazovanja. Nema ni posla, ljudi odlaze iz zemlje. U principu, država se nalazi na ivici bankrota“, konstatuje naš sagovornik.

Stiče političke poene i dodvorava se Zapadu

S druge strane, prema mišljenju Natalije Haritonove, šefa odseka za proučavanje postsovjetskog prostora na Moskovskom državnom univerzitetu, moldavska predsednica na ovaj način pokušava da se dodvori kolektivnom Zapadu.
„Njena izjava je opravdanje za dalje pogoršavanje odnosa Rusijom. Oni planiraju da pooštre unutrašnju i spoljnu politiku protiv svih neistomišljenika, a posebno protiv ruskih građana. Sandu ne samo da na ovaj način zarađuje političke poene, nego i ispunjava zadatke koji su joj Amerikanci postavili. Ako to prestane oni će je ukloniti, a na njeno mesto dovešće drugu osobu“, objašnjava naša sagovornica.

Haritonova smatra da ova žena uopšte ne donosi samostalne odluke.

„Ona nije nezavisni političar. Već dugo vremena Moldavija je okupirana država. I uprkos činjenici da još uvek ima neutralan status, ona zavisi od Amerikanaca i Evropljana. Zbog toga ne čudi što se tamo smatra da američka ambasada vodi glavnu reč. Ova žena sve usaglašava sa Amerikancima“, primećuje Haritonova.
Da Sandu ne odnosi odluke nezavisno slaže se i prodekan fakulteta međunarodne politike i privrede Visoke škole ekonomije Andrej Suzdaljcev.
„Maja Sandu je prozapadni čovek. Ona budućnost svoje zemlje vidi u NATO-u. Ova žena je marioneta Amerikanaca i veoma veliki neprijatelj Rusije“, naglašava stručnjak.
I trenutnim ponašanjem, prema rečima Tuljanceva, Sandu očekuje jak aplauz i pohvale od Zapada.
„Sadašnji moldavski režim se nada da će takvo ponašanje biti visoko ocenjeno u Vašingtonu i Briselu“, objašnjava sagovornik.

Otkud optužbe protiv Srba

Na pitanje kako komentariše neprijatnu situaciju koja je u ponedeljak zadesila građane Srbije u Moldaviji, Haritonova kaže da nije isključeno da su Srbi deportovani zbog prijateljskih odnosa sa Rusijom.
„Srbija je u dobrim odnosima sa Ruskom Federacijom. Srpska država nije uvela sankcije. I zbog toga su se srpski navijači našli u ovoj situaciji. Osim toga, kao što znamo, Sjedinjenje Američke Države trenutno vrše veoma ozbiljan pritisak na Beograd po pitanju Kosova i Metohije“, objašnjava sagovornica.
Međutim, prema mišljenju Cirdje, deportacijom Srba, moldavske vlasti, po svemu sudeći, pokušavaju da izvrše pritisak na Beograd.
„Moldavija nema naročite veze sa Srbijom, ni ekonomske, ni političke, ni trgovinske. Sve ovo je urađeno pre svega da bi se diskreditovali Srbi i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Odnosno, ovo je pokušaj vršenja pritiska na srpsku državu da bi ova zemlja uvela sankcije Rusiji“, uveren je ovaj stručnjak.
Podsetimo, predsednica Moldavije Maja Sandu ranije je iznela tvrdnju da se u zemlji spremaju napadi s ciljem rušenja ustavnog poretka i pozvala parlament da proširi ovlašćenja službi bezbednosti. Prethodno je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u obraćanju Evropskom savetu rekao da su ukrajinske obaveštajne službe navodno presrele plan Rusije da se sruši demokratski poredak u Moldaviji i da je ukrajinska strana o tome obavestila moldavsko ruskovodstvo.
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ističe da su ovakve tvrdnje neosnovane i bez dokaza.Te tvrdnje su u duhu klasičnih pristupa kojima se služe SAD, druge zemlje Zapada i Ukrajina.
„Za razliku od Zapada i Ukrajine, mi se ne mešamo u unutrašnja pitanja Moldavije i drugih država sveta. Rusija nije pretnja po bezbednost Moldavije i zalaže se za uzajamno korisnu i ravnopravnu bilateralnu saradnju“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.
Maja Sandu - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
SVET
Nadrealan napad Moldavije na Srbiju: Ideja stigla sa Zapada, a stazu utabali Kurti i Milo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala