- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nadrealan napad Moldavije na Srbiju: Ideja stigla sa Zapada, a stazu utabali Kurti i Milo

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaMaja Sandu
Maja Sandu - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
Pratite nas
Optužujući srpske građane za pokušaj državnog udara u Moldaviji, moldavska predsednica Maja Sandu pod velom evropskih vrednosti, primenjuje staljinističke metode zastrašivanja sopstvene nacije i nepravedno klevetanje i optuživanje građana drugih država.
Niti Srbija ima veze sa događajima u Moldaviji, niti ima cilj da vodi bilo kakvu propagandnu aktivnost protiv te države, komentariše politički analitičar Dejan Vuk Stanković optužbe moldavske predsednice Maje Sandu, da srpski državljani za račun Rusije žele da izvrše udar u toj bivšoj sovjetskoj republici.

Optužbe alibi za neuspehe

Prema njegovim rečima, srpski građani našli su se na optuženičkoj klupi zato što se Srbija nije svrstala u red država koje su pristale da bezuslovno uvedu sankcije Rusiji.
„S druge strane, mislim da predsednica Moldavije ima svoje unutrašnje političke probleme. Ima veliko nezadovoljstvo građanstva i potrebno je da pronađe alibi za svoje neuspehe u politici. Gde ćete bolji alibi nego krenuti u jednu providnu i neinteligentnu teoriju zavere poput ove“, kaže Stanković.
Radi se o neuspešnoj političarki koja, iako ima evropsku podršku, sve više gubi tlo pod nogama i zbog toga pravi zaplete u kojima ponižava građane Srbije, a istovremeno dokazuje da u praksi nije privržena evropskim vrednostima, dodaje on.
Stanković dodaje da se afera koju pokušava da lansira Maja Sandu može uporediti sa takozvanom aferom „Državni udar“ u Crnoj Gori 2016, s tim, što je, kako kaže, ovo što se danas dešava prava farsa. Između Srbije i Crne Gore postoje odnosi, kao i zainteresovanost Srbije za prilike u Crnoj Gori. Ne znam kakva je zainteresovanost Srbije za prilike u Moldaviji, kaže Stanković.
Radi se o propagandnoj floskuli moldavske predsednice koja na taj način pokušava da se dodvori Zapadu, konstatuje on.
Srbija će se, prema Stankovićevom mišljenju i dalje suočavati sa sličnim negativnim kampanjama, i to posebno iz zemalja Srednje i Istočne Evrope koje, kako kaže, imaju sve izraženiji imperativ da se sve više približe Zapadu.

Optužbe Sanduove kao kada Srbiju za nešto optužuje Kurti

I za Stevicu Deđanskog, direktora Centra za razvoj međunarodne politike, afera koju je, uz pomoć ukrajinskih bezbednosnih službi, lansirala Maja Sandu, uporediva je sa crnogorskom aferom „državni udar“ od pre sedam godina, kada je, podsećamo, grupa srpskih državljana bila optužena za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori.
Matrica je, prema njegovom mišljenju, slična. Na Balkanu, najbolje se prodaje mržnja prema Srbiji; to je nešto što donosi poene balkanskim političarima.
„U ovom konkretnom slučaju, to ne može da im donese poene, ali to je pokazatelj da je nosilac ideje neki od zapadnih centara moći“, konstatuje Deđanski.
Srbija, prema mišljenju našeg sagovornika, ničim nije zaslužila da Maja Sandu optužuje njene građane za pokušaj prevrata.
„Ovakva izjava je kao kad Kurti kaže da Vagner regrutuje po Srbiji. To je očigledno sinhronizovano iz jednog centra. Pretpostavljam da se radi o dodatnom pritisku na Srbiju usled svega što se događa sa Kosovom i Metohijom i neuvođenjem sankcija Rusiji. To rade najveći poslušnici Zapada, a u ovom momentu to su predsednica Moldavije i Kurti“, kaže Deđanski.
Podsećamo, predsednica Moldavije Maja Sandu optužila je u ponedeljak Rusiju da planira da upotrebi strane sabotere da sruši rukovodstvo njene zemlje, zaustavi njeno pridruživanje Evropskoj uniji i iskoristi to u ratu protiv Ukrajine.
Sanduova je optužila građane Rusije, Crne Gore, Belorusije i Srbije koji ulaze u Moldaviju da će pokušati da izazovu proteste u pokušaju da se, kako je navela, „legitimna vlada promeni u nelegalnu vladu koju kontroliše Ruska Federacija“.
Kao rezultat optužbi koje je iznela moldavska predsednica, grupa navijača Fudbalskog kluba „Partizan“ zaustavljena je i maltretirana na aerodromu u moldavskoj prestonici Kišinjevu. Oni su u Moldaviju došli na fudbalski meč u nokaut fazi Lige konferencija između „Partizana“ i „Šerifa“ iz Tirasopolja. Na kraju, utakmica će se na zahtev moldavskih bezbednosnih službi igrati bez publike.
Na optužbe Sanduove stigli su oštri komentari i iz Beograda i iz Moskve. Srpski šef diplomatije Ivica Dačić negirao je optužbe i zatražio da moldavske vlasti, kako je rekao, hitno dostave svaku informaciju koju poseduju jer do sada nikakvih informacija o tome iz Kišinjeva nije bilo. Dačić je dodao da je na međunarodnoj sceni puno primera lažnih vesti, ali i da Srbija neće dozvoliti da se time nanosi šteta ugledu i interesima naše zemlje, kao i prijateljskim odnosima Srbije i Moldavije.
„Za razliku od Zapada i Ukrajine mi se ne mešamo u unutrašnja pitanja Moldavije i drugih država sveta. Rusija nije pretnja po bezbednost Moldavije i zalaže se za uzajamno korisnu i ravnopravnu bilateralnu saradnju“, poručuje se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.
Avion moldavske kompanije Air Moldova  - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
SVET
Vazdušni prostor iznad Moldavije ponovo otvoren
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
RUSIJA
Moskva: Nismo kao Zapad, ne mešamo se u pitanja Moldavije, ne podležite provokacijama
Navijači Partizana - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
SPORT
Posle deportacije navijača Partizana – rampa i na stadionu: „Molimo vas da ne polazite na put“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala