- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Nismo kao Zapad, ne mešamo se u pitanja Moldavije, ne podležite provokacijama

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
Pratite nas
Moskva odlučno odbacuje insinuacije o navodnom pokušaju Rusije da se meša u unutrašnja pitanja Moldavije i destabilizuje situaciju u toj zemlji, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Za razliku od Zapada i Ukrajine mi se ne mešamo u unutrašnja pitanja Moldavije i drugih država sveta. Rusija nije pretnja po bezbednost Moldavije i zalaže se za uzajamno korisnu i ravnopravnu bilateralnu saradnju“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

Moskva, kako se navodi, poziva Moldaviju da pokaže mudrost u državničkim poslovima, da ne podleže provokacijama i da se rukovodi interesima građana i uzme u obzir prednosti stabilnih, prijateljskih odnosa sa Rusijom.
Predsednica Moldavije Maja Sandu je ranije izjavila da su u zemlji bili pripremani pokušaji da se sruši ustavni poredak i pozvala je parlament da pojača zakonodavstvo u oblasti bezbednosti.
Pre toga, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je tokom obraćanja Evropskom savetu rekao da su ukrajinske obaveštajne službe navodno presrele plan Rusije da se sruši demokratski poredak u Moldaviji i da je ukrajinska strana o tome obavestila moldavsko ruskovodstvo.
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ističe da su ovakve tvrdnje neosnovane i bez dokaza.
Te tvrdnje su u duhu klasičnih pristupa kojima se služe SAD, druge zemlje Zapada i Ukrajina.
„Prvo optužiti uz pozivanje na navodno tajnu obaveštajnu informaciju koju je nemoguće proveriti a onda je iskoristiti kao opravdanje za sopstvene nezakonite aktivnosti“, ističu u Moskvi i dodaju da je istinski cilj Kijeva da se Moldavija uvuče u sukob s Rusijom.
Bivša moldavska premijerka Natalija Gavrilica - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2023
SVET
Premijerka Moldavije podnela ostavku, automatski pala i Vlada
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala