- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Izraelska delegacija udaljena sa samita Afričke unije /video/

© AP Photo / STRSamit Afričke unije u Adis Abebi, Etiopija
Samit Afričke unije u Adis Abebi, Etiopija - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2023
Pratite nas
Članovi izraelske delegacije koja je u svojstvu posmatrača prisustvovala samitu Afričke unije u Adis Abebi, udaljeni su danas iz konferencijske sale, na zahtev Južne Afrike i Alžira.
Incident se dogodio tokom ceremonije otvaranja samita kada su pripadnici konferencijskog obezbeđenja prišli članovima izraelske delegacije i zamolili ih da napuste salu.
Visoki zvaničnik u ministarstvu spoljnih poslova Izraela potvrdio je su članovi izraelske delegacije saznali da iza tog poteza stoje Južna Afrika i Alžir.
Portparol ministra spoljnih poslova Izraela Lior Hair poručio da njegova zemlja veoma ozbiljno shvata izbacivanje delegacije i u kojoj je bila zamenica direktora odseka za Afriku u izraelskom Ministarstvu spoljnih poslova Šaron Bar-li, „uprkos njenom statusu akreditovanog posmatrača“.
„Tužno je videti da je Afrička unija talac malog broja ekstremističkih zemalja kao što su Alžir i Južna Afrika, vođenih mržnjom i pod kontrolom Irana. Pozivamo afričke države da se suprotstave ovim akcijama koje štete organizaciji Afričke unije i celom kontinentu“, rekao je Hair, prenosi Jerusalim post.
List navodi da se ovakav događaj prema međunarodnim konvencijama smatra ozbiljnim diplomatskim incidentom.
Eba Kalondo, portparol predsedavajućeg Komisije Afričke unije, rekla je da je diplomata isključena jer nije bila ispravno akreditovana, budući da je akreditacija izdata izraelskom ambasadoru u Egiptu.
Južna Afrika odbacila je tvrdnje da stoje iza ove odluke, navodeći da izraelska prijava za status posmatrača tek treba da bude razmatrana.
„Dok Afrička unija ne donese odluku o tome da li će Izraelu dodeliti status posmatrača, ne možete dozvoliti da zemlja bude prisutna. Dakle, ne radi se o Južnoj Africi ili Alžiru, to je pitanje principa“, rekao je za Rojters Klejson Monjela, visoki južnoafrički diplomata.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2023
SVET
Najopasnija decenija pred nama: Zašto Lavrov i Putin upozoravaju da je svet na prekretnici
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala