- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija pripremila nacrt rezolucije UN za istragu o diverziji na „Severnom toku“

© AP Photo / Seth WenigČlanovi Saveta bezbednosti UN na zasedanju u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku
Članovi Saveta bezbednosti UN na zasedanju u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2023
Pratite nas
Rusija je pripremila nacrt rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koji poziva generalnog sekretara te organizacije Antonija Gutereša da pod hitno osnuje međunarodnu nezavisnu komisiju za istragu o diverziji na cevovodima „Severnog toka“, rekao je za Sputnjik izvor u UN.
Prema njegovim rečima, ruska misija je pripremila nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN, u kojoj se od generalnog sekretara traži da „pod hitno osnuje međunarodnu nezavisnu komisiju“ za sprovođenje višestrane i nepristrasne istrafe o svim aspektima diverzije na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“.
Nacrt, prema njegovim rečima, poziva da se pronađu izvršioci, sponzori, organizatori i saučesnici u diverziji.
Zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski je na svom Telegram kanalu napisao da će Rusija tražiti da sledeće sedmice u Savetu bezbednosti UN bude održano glasanje o nacrtu rezolucije.
„Danas smo Savetu bezbednosti UN podneli nacrt rezolucije o sprovođenjunezavisne međunarodne istrage o eksplozijama na 'Severnom toku', pod okriljem generalnog sekretara UN. Tražižemo glasanje o tom nacrtu sledeće nedelje", naveo je Poljanski.
Ranije je američki novinar Simor Herš objavio istraživanje o sabotaži gasovoda „Severni tok“. On tvrdi, pozivajući se na neimenovane izvore, da su eksploziju organizovali američki ronioci pomoću Norveške. Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev, komentarišući materijal novinara, istakao je da Moskva nema podatke o tome ko je izvršio diverziju gasovoda.
Predsednik SAD Džozef Bajden je odlučio da odobri diverziju na „Severnim tokovima“ nakon više od devet meseci tajnih razgovora s timom za nacionalnu bezbednost SAD, tvrdi Herš.
Kasnije je Pentagon saopštio za Sputnjik da SAD nisu umešane u eksplozije na ruskim izvoznim gasovodima „Severni tok“.
Teroristički napadi su se dogodili 26. septembra, istovremeno na dva kraka „Severnog toka“. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je reč o planiranoj diverziji. Operater „Svernog toka“, kompanija „Nord strim AG“, saopštila je da je šteta na gasovodima bez presedana i da je nemoguće proceniti kada će oni biti popravljeni.
Glavno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivični postupak po delu međunarodnog terorizma. Predsednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da je očigledno da su eksplozije na gasovodima teroristički napad.
Cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2023
SVET
Herš: Ameriku čekaju kolosalne posledice zbog eksplozija na gasovodima "Severni tok"
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala