- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Turska i dalje „diše za vratom“ Srbiji

© Miroslav TodorovicKvinsi Menig, Partizan
Kvinsi Menig, Partizan - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2023
Pratite nas
Trijumf Partizana u gostima u Ligi konferencija protiv Šerifa (1:0) sačuvao je Srbiju na 11. mestu UEFA rang-liste koeficijenata. Turci nam dišu za vratom, a problem je što imaju čak četiri predstavnika, dok Srbija ima samo jednog.
Srpski klubovi uspeli su posle dve decenije borbe da za narednu sezonu san pretoče u javu, jer će naša zemlja konačno imati dva predstavnika u Ligi šampiona, a ukupno pet timova u evrokupovima zbog 11. pozicije na rang listi nacionalnih šampionata.
Upravo je 15. mesto na UEFA rang listi poslednje koje garantuje dva mesta u Ligi šampiona, odnosno pet klubova na evropskoj sceni.
Svaka pobeda u nokaut fazi donosi dva poena, remi jedan, ali se to deli sa brojem predstavnika te zemlje u pomenutoj sezoni. Kada je Srbija u pitanju, broj se deli sa četiri, toliko predstavnika smo imali, pa je trijumf Partizana u Moldaviji doneo Srbiji pola boda.
Srbija je posle prvog prolećnog kola čak i uvećala prednost u odnosu na prvog pratioca – Tursku, te sada ima 32.375 bodova, dok su Turci na koti 31.500.
Pre prvog prolećnog kola Srbija je imala 31.875, a Turska 31.100. Ipak, velika je verovatnoća da će se stvari u budućnosti promeniti, i to već u martu, s obzirom na to da će Turci od naredne runde biti jači za Fenerbahče, Sivaspor i Bašakšehir koji se pridružuju Trabzonu na evrosceni.
Upravo je Trabzon bio jedini predstavnik Turske u ovom kolu na evropskoj pozornici i kao domaćin je pobedio Bazel pred svojim navijačima rezultatom 1:0 u Ligi konferencija.
Partizan je ostao usamljen, Zvezda iz Lige Evrope nije uspela da se domogne bar Lige konferencija, ali za sada crno-beli brane čast srpskog fudbala na evrosceni i bilo bi izuzetno dobro da i u revanšu pobede Šerif i dodatno učvrste 11. poziciju Srbije na UEFA rang-listi koeficijenata.
Turci su 12. a zatim slede Švajcarci i Česi. Ipak, Bazel je jedini predstavnik Švajcarske, a Česi više nemaju „živih“ predstavnika, te je jasno da će Srbija u odnosu na pomenute zemlje nastaviti da uvećava prednost.
Tu su još i Ukrajinci koji su 16. a Norvežani su 15. na pomenutoj tabeli. Šahtjor je pobedio Ren u Ligi Evrope (2:1), dok je Dnjepar poražen u Ligi konferencija od AEK Larnake na Kipru minimalnim rezultatom.
Takav epilog uticao je da Ukrajinci „skoče“ sa 28.500 na 28.900 bodova i trenutno su na 16. poziciji.
Kada je klupsko rangiranje u pitanju, „parni valjak“ se tu nije pomerio jer utakmice u plej-ofu ne broje za klupski koeficijent. Ipak, u slučaju plasmana u osminu finala nastaviće da popravlja nacionalni i klupski koeficijent.
► Pogledajte emisiju Miljanov korner.
Gordan Petrić, Partizan - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2023
SPORT
Jedno ime se izdvojilo na „moldavskoj oranici“
Rikardo Gomeš, Partizan - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2023
SPORT
Rikardo pogodio, Popović odbranio – srećni Partizan pobedio u Moldaviji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala