- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Evroposlanik o istrazi o „Severnom toku“: Na dobitku su SAD

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaPolaganje cevi gasovoda "Severni tok 2"
Polaganje cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2023
Pratite nas
Uništavanje „Severnih tokova“ ide u korist Sjedinjenim Američkim Državama, što doprinosi kredibilitetu istrage američkog novinara Simora Herša, koji ih je optužio za diverziju, smatra francuski evroposlanik Tjeri Marijani.
„Ponovo imamo potvrdu šta ostali misle. Odnosno, Simor Herš postavlja prava pitanja: kome ide u korist ovaj zločin? Ko je imao interes od izvođenja ove operacije?“, rekao je Marijani u intervjuu za Sputnjik Afrik.
„Rusiji je odbijeno učešće u ovoj istrazi i faktički nemamo rezultata. I ono što me zaista iznenađuje je da francuska štampa vrlo malo govori o tome“, dodao je evroposlanik.
On je istakao da skoro sve vlade dobro znaju ko stoji iza diverzije na ovom gasovodu, ali ne žele da krive svoje saveznike.
„Zvanično ćemo istinu znati za sto godina, kada više ne bude onih koji su učestvovali u ovom sukobu“.
Marijani smatra da upravo Evropska unija danas trpi finansijske gubitke zbog gubitka ovog gasovoda.
Ako se pogledaju ekonomske posledice ove diverzije, Sjedinjene Američke Države su imale velike koristi od toga, dodao je on.

„Američke naftne kompanije i njihovi proizvođači prirodnog tečnog gasa ostvaruju rekordne profite. Samo ću podsetiti da je situacija još korisnija za grupe ‘Ekson mobil’ i ‘Ševron’. Profit dve američke naftne kompanije više se nego utrostručio, a američki izvoz prirodnog gasa u Evropu se udvostručio u prvih šest meseci ove godine i dostigao 27 miliona tona“ istakao je Marijani.

Kako je naveo, za samo šest meseci Evropa je primila više od 230 tankera. Na dobitku su nakon ove diverzije bile Sjedinjene Američke Države, njihove gasne i naftne kompanije. A najveći gubitnik je Evropa.
Posebno je gubitnik bila nemačka industrija, jer je Evropa imala jeftinu energiju. Danas je ona u proseku tri puta skuplja. A nemačka industrija, koja se oslanjala na energente po pristupačnoj i dobroj ceni, danas je kažnjena, objasnio je Marijani.
„Gubitnik je i cela Evropska unija koja to ne želi da prizna. Ona posmatra gubitke koje trpi njegova industrija, a posebno domaćinstva koja sada mnogo više plaćaju za svoju energiju“, ocenio je evroposlanik.
U Evropi vlada ekonomsko slepilo, zaključio je Marijani.

O incidentu na gasovodima

Podsetimo, američki novinar Simur Herš je ranije objavio tekst o svojoj istrazi eksplozija na gasnim magistralama „Severnog toka“. U članku Herš navodi da su američki ronioci tokom vojnih vežbi NATO-a „Baltops“ na leto 2022. godine pod cevovode „Severnog toka“ postavili eksploziv, koji su tri meseca kasnije aktivirali Norvežani.
Pentagon i Bela kuća su saopštili da SAD nemaju veze s tim, a Stejt department je pozvao da se veruje stavu Amerike.
Teroristički napadi su se dogodili 26. septembra prošle godine istovremeno na dva kraka ruskih izvoznih gasovoda za Evropu – „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je reč o ciljanoj diverziji.
Operater „Severnog toka“, kompanija „Nord strim AG“, saopštio je da je na gasovodima pričinjena neviđena materijalna šteta i da je nemoguće oceniti kada će oni biti popravljeni.
Oslo - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2023
RUSIJA
Rusija: Objektivna istraga bila bi dokaz da je Norveška nevina po pitanju "Severnog toka"
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala