- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bugarski ekspert: Raskidanjem veza sa Rusijom dovodi se u pitanje bezbednost naše nuklearke

CC BY-SA 4.0 / Vikipedija / Nuklearna elektrana "Kozloduj"
Nuklearna elektrana Kozloduj - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2023
Pratite nas
Želja bugarskih političara da prekinu veze sa Rusijom u sferi nuklearne energije graniče se sa pokušajem da se uništi bezbednost nuklearne elektrane „Kozloduj“, izjavio je izvršni direktor bečkog Instituta za upravljanje nuklearnim znanjem Janko Janev.
Po njegovim rečima, Bugarska je u oblasti nuklearne energije prvo sarađivala sa Sovjetskim Savezom, a zatim sa Rusijom. Tip nuklearne tehnologije koja se koristi u elektrani „Kozloduj“ dobijen je od SSSR-a.
„To je ono što danas pokušavamo da uništimo i to iz čisto političkih razloga jer nas je Rusija, vidite, zabrinula što smo njen neprijatelj. Međutim, 'Rosatom' nastavlja da izvršava svoje obaveze u potpunosti. Oni su dužni da to urade“, izjavio je Janev za Bugarski nacionalni radio, komentarišući sankcije koje su SAD uvele protiv bivših bugarskih zvaničnika iz sfere nuklearne energije.
Po njegovim rečima, političari su ti koji pokušavaju da unište te odnose, a ne stručnjaci za energetiku. Političari pokušavaju da okrive Rusiju i prekinu sve intelektualne, naučne i tehničke veze sa generalnim konstruktorom – Rusijom, sa projektantima i dobavljačima rezervnih delova.
„Za mene se to graniči sa pokušajem da se uništi bezbednost nuklearne elektrane. Sada ćemo videti kako ćemo održavati bezbednost u uslovima koji nam se nameću ili kojima se pridružujemo iz ovog ili onog razloga prihvatamo jer smo i mi u NATO-u i EU. Treba li odmah da uvedemo sankcije i da ne uzimamo rezervne delove od Rusije? Pitam – a odakle da ih nabavljamo?“, upitao je Janev.
SAD su prošle nedelje uvele sankcije protiv petoro državljana Bugarske, uključujući bivšeg ministra energetike Rumena Ovčarova i bivšeg rukovodstva nuklearne elektrane „Kozloduj“. Amerika ih optužuje za korupciju.
Parlamentarni trg, Sofija, Bugarska - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2023
REGION
Kako Amerika prevaspitava Bugarsku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala