- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Kako Amerika prevaspitava Bugarsku

CC BY 2.5 / Nenko Lazarov / Ploщad "Narodno sъbranie", Sofiя, BъlgariяParlamentarni trg, Sofija, Bugarska
Parlamentarni trg, Sofija, Bugarska - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2023
Pratite nas
Optužbe o korupciji i sankcije SAD protiv nekoliko bugarskih državljana, uključujući bivšeg ministra energetike Rumena Ovčarova, imaju za cilj uništavanje ruskog prisustva u bugarskom energetskom sektoru, mišljenja je bugarski politikolog Valentin Vacev.
Prošle nedelje Ministarstvo finansija SAD saopštilo je da je bivši ministar bio umešan u koruptivne sporazume o isporuci ruskih energenata i da mu je do sada uplaćeno oko pet miliona evra na njegove ofšor račune.
Valentin Vacev smatra da SAD svojom odlukom ovim udaraju i na bugarskog predsednika Rumena Radeva: prošle nedelje je šef države rekao da zemlja ne može da prihvati sankcije Rusiji u oblasti nuklearne energije. On je upozorio da će Bugarska staviti veto „ako bude bilo potrebno“.
„Da, sasvim je jasno da je izjava predsednika Bugarske o mogućnosti veta od strane Bugarske na energetsko pitanje bila okidač. To je izazvalo da se upotrebi globalni akt Magnitskog. Naravno, predsednička administracija na čelu sa predsednikom je meta napada“, rekao je Vacev.
Akt Magnitskog je usvojen u decembru 2012. godine. Rusi, za koje Vašington smatra da su umešani u kršenje ljudskih prava, potpali su pod ove sankcije. Kasnije je taj akt dobio status globalnog zakona, odnosno sankcije se uvode svim državama, čiji građani, po mišljenju SAD, krše ljudska prava. Moskva je više puta izjavila da je nedopustivo politizovati slučaj Magnitskog.
Ruski gas - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2023
RUSIJA
Bugarski političar: Amerika želi da izbaci Rusiju sa energetskog tržišta Evrope
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala