- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov otkriva šta donosi obnovljena koncepcija spoljne politike Rusije

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2023
Pratite nas
U obnovljenoj koncepciji spoljne politike Rusije fokus će biti na neophodnosti da se prekine monopol Zapada, formiranju okvira međunarodnog života, pri čemu ti okviri ne treba da se definišu prema egoističnim interesima Zapada nego na osnovu pravednog balansa interesa, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
To predviđa i Povelja UN u kojoj je fiksiran princip suverene ravnopravnosti svih država, rekao je Lavrov u govoru pred poslanicima Dume.
On je dodao da Rusiju pokušavaju da ometaju, da je vrate decenijama unazad i da onesposobe razvoj zemlje pod parolom dekolonizacije i "priprema za raspad Rusije".
„Anglosaksonci i ostatak Zapada koji im se bezuslovno potčinjava nastoje da po svaku cenu nametnu svoj diktat u međunarodnim odnosima, kako bi i dalje kontrolisali spoljne uslove razvoja čitavog čovečanstva u cilju sopstvene prevlasti u celom svetu, pribegavajući pri tome nezakonitim metodama pretnji, ucena i direktne krađe da bi kaznili one koji vode samostalnu nacionalno orijentisanu politiku“, istakao je Lavrov.

Privesti kraju proces dekolonizacije

Proces dekolonizacije mora biti priveden kraju u svim zemljama sveta, smatra ruski ministar.
On je napomenuo da je oslobođenje kolonijalnih zemalja i naroda dobilo snažan impuls u posleratnim godinama prošlog veka.
„Naša zemlja je bivšim kolonijama pružila odlučnu, po pravilu, besplatnu podršku. I danas smo solidarni sa zahtevima da se proces dekolonizacije dovede do pravičnog kraja“, rekao je Lavrov.
On je podsetio da, između ostalog, Pariz i dalje zadržava svoj suverenitet i kontrolu nad ostrvom Majot, koje je svojevremeno anektirano u Komore, uprkos višekratnim rezolucijama Generalne skupštine UN u kojima se Francuska pozivala da vrati ovu teritoriju.
„Isto važi i za ostrvo Čagos, koje je London oduzeo Mauricijusu, odakle su Britanci pre pola veka, suprotno odlukama UN, praktično proterali lokalno stanovništvo kako bi stvorili svoju vojnu bazu, gde ona sada nastavlja da funkcioniše“, dodao je Lavrov.
Ministar je konstatovao i da Francuska danas otvoreno gleda na Afriku kao na svoje dvorište, dok istovremeno optužuje Rusiju za neokolonijalnu politiku.
„Pariz, koji je zajedno sa drugim evropskim državama počinio brojne krvave zločine na ovom kontinentu i danas na Afriku otvoreno gleda kao na svoje dvorište, iznosi optužbe na račun Moskve koja je odigrala vodeću ulogu u oslobađanju naroda kontinenta od kolonijalnog ugnjetavanja, u promovisanju formiranja njihove državnosti, stvaranju temelja ekonomije i odbrambenih sposobnosti“, zaključio je šef ruske diplomatije.

Jačanje strateškog partnerstva s Kinom

Ruski ministar je dodao da Moskva i Peking rade na jačanju strateškog partnerstva.

„Sa kineskim prijatljima aktivno radimo na jačanju bilateralnog, strateškog partnerstva koje je doseglo najviši mogući nivo u istoriji. Sadašnje veze Moskve i Pekinga cementiraju osnovu policentrične arhitekture koja se razvija“, rekao je Lavrov.
Takođe, dodao je, razvijaju se odnosi posebno privilegovanog strateškog partnerstva sa Indijom i jačaju veze sa Brazilom, Iranom, Emiratima, Egiptom, Turskoj, Saudijskom Arabijom i Južnoafričkom Republikom.
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2022
RUSIJA
Moskva najavljuje novu koncepciju spoljne politike: Videćete gde ćemo "pritiskati gas"
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala